BOLJE OD TENISA I SKVOŠA Igraju ga Novak Đoković i legende Barselone, došlo je vreme da probate novi hit sport PADEL
Foto: EPA/Shutterstock

Šta bi to tačno moglo da spoji legende Barselone i najboljeg tenisera današnice Novaka Đokovića, a da nisu ni fudbal, pa ni tenis.

Odmah ćemo preći na stvar. Radi se o "novom" sportu pod nazivom padel koji je brzo postao globalni hit i preti da se umeša među olimpijske sportove. Da, dobro ste pročitali, možda ne na sledećim Igrama u Parizu 2024, ali padel je ozbiljan kandidat da se uključi u trku za mesto među igrama na prestižnom takmičenju.

Šta je padel?

BOLJE OD TENISA I SKVOŠA Igraju ga Novak Đoković i legende Barselone, došlo je vreme da probate novi hit sport PADEL

EPA

 

Kako da to najbolje opišemo? Padel je mešavina tenisa, skvoša i badmintona. Možda zvuči komlikovano, ali nije, čak šta više, jako je zabavno i onaj ko jednom proba, poželeće da ponovo uzme reket u ruke.

Padel se igra na zatvorenom terenu koji je veličine trećine teniskog terena. Uglavnom se igra u dublu, tako da će zabava i uživanje biti mnogo veće kada znate da imate partnera, a da su protiv vas još dvoje igrača.

Sigurno da će biti "peckanja" i dobacivanja, ali to je sve stvar zabave i razonode. 

Ispred vas je mreža, kao u tenisu, teren je gotovo identičan, ali je umesto praznog prostora, oko vas pleksiglas koji je i te kako uključen u igru. Ako ste nekada igrali skvoš onda dobro znate da je poente da svog protivnika dovedete u što nezavidniji položaj i naterate ga da ne stigne da lopticu odbije od zid.

Verovali ili ne, ali padel je osnovan u Meksiku 1969. godine. Izmislio ga je Enrike Korkuera, ali je svoju najveću popularnost stekao tokom pandemije korona virusa 2020. godine.

Kakva su pravila padela?

BOLJE OD TENISA I SKVOŠA Igraju ga Novak Đoković i legende Barselone, došlo je vreme da probate novi hit sport PADEL

EPA

 

Padel se boduje kao tenis, svaki poen boduje sa sa 15, 30 ili 40. Igra se u dva seta po šest gemova. Ukoliko je rezultat 6:6, onda se pristupa taj-brejku. Sve je identično kao u "belom sportu" tako da tu "nema zime".

Servis se, takođe, ne razlikuje u odnosu na tenis. Igrač koji je na servisu šalje lopticu dijagonalno od sebe i ima dva pokušaja da pogodi polje. Ukoliko to ne uspe iz dva pokušaja, protivnički tim dobija poen (0:15). Dakle, kao u tenisu.

Razlika je ta što loptica sme da pogodi u mrežu, pa u polje. Ne postoji takozvani "nec", ali ukoliko loptica pogodi u polje, pa u zid (staklo) to je aut. Jedino što je bitno tokom igre je da lopticu pošaljete u protivničko polje, te da ona bar jednom odskoči, kako bi udarac bio ispravan. Bitno je da loptica, pre svega, prvo udari u protivničko polje, pa onda nesmetano može da se odbija od zid (staklo), nikako ne smete odigrati svoj potez tako što je prvo pošaljete da se odbije od zid. To je automatski aut i poen za protivnike.

Naravno, jasno je da ukoliko loptica dva puta udari u protivničko polje ili rivali ne uspeju da je vrate u vaš deo terena, automatski ste dobili poen. Kako postoje vrata na određenim sa obe strane terena, igrači mogu izaći i van igrališta kako bi izveli svoj udarac, što dodatno daje na zanimljivosti i uzudljivosti padela.

Kakve veze Đoković i legende Barselone imaju sa padelom?

Srpski teniser i najbolji igrač današnjice Novak Đoković potrudio se da popularnost padela prilično poraste. U svetu se već godinama unazad igraju turniri u Švedskoj, Španiji, Meksiku, Finskoj... u ovom sportu, a kao promoter takmičenja, nekoliko puta se Nole pojavljivao u glavnoj ulozi.

Naravno, razlika između tenisa i padela je velika, pa se srpski as nije baš najbolje snašao, ali jeste pomogao da padel pronađe nove igrače i ljude koji će uzeti reket u ruke i zaigrati ovu zanimljivu igru.

Pored Đokovića padel su promovisale i druge poznate ličnosti među kojima su se najviše istakli legendarni fudbaleri Barselone Đerar Pike i Karles Pujol. Postojala je mogućnost da se španski dvojac prijavi za jedan turnir i oproba se na velikoj sceni, ali je na kraju ta ideja propala.

Koji je najbolji način da i vi zaigrate padel?

 

Još uvek se niste oprobali u Padelu? Mi znamo ko može da vam pomognemo u tome! Padel centar poklanja 35 termina u periodu od 12 do 17 časova. Reketi i loptice su njihove, a vaše je samo da zapratite njihov profil na Instagramu, tagujete u komentaru na OVOJ objavi tri osobe koje će sa vama doći da se oprobaju i javite se njima u DM. Prvih 35 koji se jave su osvojili termin. Padel se igra u dublu, te je stoga neophodno da taj koji osvoji povede još troje ljudi.

Ukoliko ste u Beogradu, ne postoji bolje mesto da uzmete reket u ruke i oprobate se u padelu, nego u Padel centru Srbija na Košutnjaku u ulici Kneza Višeslava.

Sve što je na vama da uradite je da okrenete broj telefona i zakažete termin u periodu od 7 do 23 časa, ili da se prijavite preko zvaničnog sajta padel.rs.

Zabava je zagarantovana!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading