ZAVRŠEN “MEMORIJAL SVETOZAR GLIGORIĆ” Aleksandar Predke uverljivi pobednik, na pola koraka od Fišera
M.S.

 

Pobedio je glavni favorit, velemajstor iz Rusije (sa zastavom FIDE) Aleksandar Predke, sa uverljivih 8,5 poena iz 9 partija. "Fišerovski rezultat" sprečio je remi crnim figurama sa zemljakom Nikitom Petrovim u poslednjem kolu. Ta podela poena Petrovu je donela treće mesto, a između ruskog dvojca, sa velikih 7,5 poena "ubacio" se internacionalni majsot Kustav Čaterje iz Indije.

U izjavi za Instagram stranicu turnira, Predke nije krio zadovoljstvo:

- Ovo je moj treći turnir zaredom u Srbiji. Na Srbija openu nije bilo dobro, zatim sam polako podizao formu. Već u Paraćinu sam bio drugi, a ovde slavio. Nekom se može činiti da je bilo lako, ali nije. Bilo je nekoliko veoma složenih partija, a remi protiv Petrova dozvolio sam sebi kada je već sve bilo rešeno. Veoma sam zadovoljan organizacijom turnira i uslovima za igru, a jako mi se dopalo da šetam Beogradom.

Najuspešniji igrač iz Srbije je internacionalni majstor Nikola Radovanović, a porazom u poslednjem kolu velemajstori Nikola Sedlak i Suat Atalik propustili su ozbiljne šanse za visok plasman. Istini za volju, iz razumljivih razloga (učešće na Olimpijadi i druge obaveze) najbolji srpski šahisti nisu nastupili na turniru.

Pet igrača osvojilo je norme za titulu internacionalnog majstora, ali među njima nije bilo igrača iz Srbije.

Dan ranije završen je turnir u Amaterskoj sekciji, u kome su učesnici iz Srbije bili ravnopraviniji u borbi za visok plasman. Pobednik turnira je prvi nosilac, Grk Georgios aleksakis, sa 7 poena, druga je Marina Čerkasova, koja igra pod zastavom Kipra, sa 6,5 poena, a "bronza" je pripala Draganu dUljiću iz ŠK "Borča" sa 6,5 poena. Njemu uz rame plasirali su se i Vladislav Labus, Aleksej Novaković i Miroslav Maksimović.

Zanimljivo je da Čerkasova, kao vodeća pre poslednjeg kolo, zbog ranije zakazanog odlaska, nije bila u mogućnosti da odigra poslednje kolo i osvoji trofej. Očigledno nije ni sanjala da će biti u takvoj prilici.

Turnir je organizovalo udruženje "Svetozar Gligorić" uz pomoć brojnih šahovskih institucija (ŠS Beograda, Centralne Srbije i Republike Srpske, Sportski savez slepih i slabovidih). Glavni sudija bila je međunarodni sudija Jasna Šakotić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading