ŠAHOVSKA ELITA U NOVOM SADU Počeo Srbija open 2022 (VIDEO)
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Prestižni turnir u šahu Srbija open 2022 svečano je otvoren u Velikoj sali "Master centra" u Novom Sadu. 

Premijerno izdanje Srbija opena održano je prošle godine u Beogradu, a ove je Novi Sad domaćin elitnim šahistima.

 

Na turniru učestvuje preko 440 šahista iz 45 zemalja. 

ŠAHOVSKA ELITA U NOVOM SADU Počeo Srbija open 2022 (VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić istakao je da je ponosan što se jedan ovakav turnir održava u Novom Sadu.

- Ponosan sam što po drugi put imamo priliku da jednom ovakvom turniru budemo domaćini sa velikim brojem učesnika sa svih meridijana. Srbija open je zauzeo više nego respektabilno mesto na mapi Evrope i sveta. Iza srpskog šaha su godine posrtanja, padova i uzdizanja, a danas Šahovski savez Srbije gleda napred i stremi ka većim uspesima. Verujem da je Novi Sad odličan izbor za jedan ovakav turnir, a istorija šaha u ovom gradu je dokaz za to. Kao i mnogo puta do sada, u organizaciji jednog ovakvog događaja, rame uz rame sa savezom stali su ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, sekreterijat za sport i omladinu pokrajine Vojvodine i grad Novi Sad. Posebno sam zahvalan našim domaćinima, Novosadskom sajmu i "Master centru" - rekao je Lazić.

ŠAHOVSKA ELITA U NOVOM SADU Počeo Srbija open 2022 (VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

On se potom osvrnuo na izazove sa kojima se suočava sport na globalnom planu.

- Svetski sport, pa tako i svetski šah, poslednjih nekoliko meseci je u vrlo složenim okolnostima i došao je u neku vrstu izazova. Ja verujem da će šah odoleti svim izazovima i da ostavimo politiku političarima, a sport i šah vratimo šahistima. Nije slučajno šahovski moto "gens una sumus" (jedan smo narod) i neka tako bude zauvek - poručio je prvi čovek Šahovskog saveza Srbije.

ŠAHOVSKA ELITA U NOVOM SADU Počeo Srbija open 2022 (VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Za kraj je svima, a posebno srpskih šahistima poželeo mnogo uspeha.

- Svim takmičarima želim mnogo uspeha. Naravno, nećete mi zameriti što ću poželeti da srpski šahisti ostvare što bolje plasmane i ostvare sve svoje ambicije - zaključio je Lazić.

Jedan od važnijih partnera ovog turnira je Novosadski sajam.

- Osnovni zadatak naše kuće jeste razvijanje novih manifestacija, ali i podrška događajima u svakom smislu. Kroz multifunkcionalnost prostora,  tehničke mogućnosti utičemo da se događaji razvijaju, da organizatorima omogućimo kvalitetnu realizaciju događaja. Želim vam neke nove poteze i da se lepo provedete u našem gradu - rekla je Andrea Knezi, izvršni direktor za kongresne aktivnosti.

ŠAHOVSKA ELITA U NOVOM SADU Počeo Srbija open 2022 (VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvetićanin uveren je da će takmičari uživati u Novom Sadu.

- Velika mi je čast što je Novi Sad domaćin Srbija opena u šahu. Biće mi drago da zadržimo epitet po kome smo poznati kao dobri domaćini, da će svi takmičari uživati u gostoprimstvu našeg grada. Drago mi je što imamo jedan pomak, a to je da će se šahovski mečevi moći pratiti digitalno - naveo je Cvetićanin.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta imao je tu čast da takmičenje proglasi otvorenim.

- Novi Sad je pokazao da ima kapacitete za organizaciju velikih sportskih manifestacija i srećni smo što se ovakav turnir održava u ovom gradu. Neka najbolji pobedi - poručio je Basta.

Srbija open se održava od 28. juna do šestog jula.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading