ŠAHOVSKI SPEKTAKL U BEOGRADU! Lazić: Dorasli smo svakom izazovu!
Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Prvi čovek Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić otkrio je detalje tokom gostovanja u jutarnjem programu RTS-a.

- Ovo je jedan od top svetskih turnira, jedan od pet najvećih ove godine u svetu. U Srbiji nije ovako nešto organizovano 30 godina. Pokazali smo FIDE da možemo i da smo dorasli svakom izazovu. Želimo da se pokažemo i unutar naših domaćih krugova, ali i svetskih - rekao je Dragan Lazić.

Nastavio je u istom ritmu.

- Prvi turnir će biti u Berlinu, drugi u Beogradu, pa treći ponovo u Berlinu. Dobili smo ovaj turnir uz pomoć predsednika FIDE Dvorkoviča. Igraće 24 najbolja igrača. Na svakom će se pojaviti po 16 igrača, a svaki igrač učestvuje na dva turnira. Kada se na kraju rezultati saberu, dva najbolja će se plasirati na turnir kandidata.

ŠAHOVSKI SPEKTAKL U BEOGRADU! Lazić: Dorasli smo svakom izazovu!

ŠSS

 

 

Domaći igrači se polako probijaju ka svom cilju.

- Naši igrači su u usponu! Do pre godinu, dve nisu mogli da uđu u prvih 100, ali sada su blizu. Naša Teodora Injac je ušla u prvih 50. Očekujem da neki naši igrači uđu u prvih 100 ove godine i krenu u visine.

Srpski šah ide napred.

- Šah u Srbiji je imao veliku krizu. Od prošle godine smo na putu izlaska iz krize. Ovaj turnir je pokazatelj. Mi ćemo paralelno organizovati turnir gde će igrati i naši igrači. Da se i oni osete važno, a to će biti dobro za naš šah. Naša prva postava, reprezentacije Srbije će imati priliku da se priprema za Šahovsku olimpijadu koja će biti ove godine.

Digitalizacija je reč koja se sve više pominje u šahu.

- Digitalizacija je najviše uticala na šah! Pored toga što je sport, ima takmičarski karakter, šah je i umetnost, ali i nauka. Neki takmičari provode po šest, sedam i više sati za tablom. Prave se ozbiljne baze šahovskih partija. Šahisti su najsrećniji kada su za tablom, ali digitalizacija je pomogla u vreme korone.

Država je tu da pomogne.

- Država prepoznaje naše napore. Bez toga ne bi mogli ništa. Šah nije komercijalizovan, nemamo zaradu od navijača. Mi smo oslonjeni na sponzore i resorno ministarstvo. Pokazujemo da smo ozbiljni, a država to prati na pravi način.

Lazić je dodao da Šahovski savez Srbije ima sjajnu saradnju sa FIDE.

- Zadovoljni smo svime što smo uradili. Važno nam je da šahisti osete to što mi radimo. Prošle godine smo imali najveći uspeh u poslednjih 30 godina. Imamo fond za podršku mladima - zaključio je Lazić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading