SAMI SU KRIVI! Hrvati u panici, preti im zabrana koja bi za njih značila katastrofu!
Tanjug/Ap

Drama u komšiluku - Hrvatsku će u decembru posetiti inspektori Svetske antidopinške agencije (WADA), a posle te inspekcije Hrvatska bi, prema nekim navodima iz zdravstvenih krugova, mogla da bude suspendovana i to zbog poprilično apsurdne činjenice, da su jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidopinšku agenciju.

 

Vlada Republike Hrvatske još 2010. godine je zbog uštede ukinula neke agencije, pa tako i Hrvatsku antidoping agenciju koja je pripala Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a time Hrvatska ne zadovoljava WADA-ine kriterijume

- WADA tu ima vrlo jasne propise, nacionalna antidoping agencija mora biti potpuno nezavisna i ne sme da bude vezana uz neki državni zavod ili službu. Trenutno je u pripremi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i to je dobra prilika da se to promeni, ali prema mojim saznanjima ne menja se ništa - izjavio je profesor Davor Plavec, predsednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu.

Doktor Plavec zbog toga nije optimista kad je u pitanju status Hrvatske u svetu sporta.

- Nama u decembru dolazi WADA-ina inspekcija i Hrvatska bi čak mogla da bude proglašena "non-compliant" državom, odnosno onom koja nije usklađena sa svetskim antidoping propisima, a to je upravo ono zbog čega su suspendovane Rusija i Severna Koreja. Drugim rečima, i Hrvatskoj preti suspenzija.

Hrvati su u strahu, uhvatila ih je panika da im se ne dogodi scenario Rusije, koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju pod zastavom MOK-a.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading