SVETLA BUDUĆNOST Velemajstor Dragan Šolak ocenjuje aktuelna šahovska zbivanja: Inđić i Ivić brzo mogu do top klase
Printscreen

Velemajstor Dragan Šolak, rođeni Novosađanin, već deset godina igra prvu tablu za šahovsku reprezentaciju Turske. Nakon ženidbe preselio se u Malu Aziju gde je nesporno najveći šahovski autoritet i najbolji ambasador Srbije u zemlji sa osamdeset miliona stanovnika.

Pre šest godina, nakon rođenja drugog deteta, Šolak je počeo da gradi i uspešnu trenersku karijeru i da organizuje turnire i trening mečeve u svom hotelu u malom turističkom mestu Altinova. Upravo jedan takav turnir, na kome su snage odmerili kombinovani sastavi Turske i Srbije, bio je i prilika da Šolak za RTS RTV da viđenje aktuelnih zbivanja u srpskom šahu pošto je u stalnom kontaktu sa našim vodećim igračima.

- Srbija bi uskoro mogla da ima dvojicu igrača u svetskom vrhu sa rejtingom većim od magičnih 2700 poena, a to su Aleksandar Inđić i Velimir Ivić. Obojica su veoma mladi, naročito Ivić koji je tek napunio devetnaest godina.

SVETLA BUDUĆNOST Velemajstor Dragan Šolak ocenjuje aktuelna šahovska zbivanja: Inđić i Ivić brzo mogu do top klase

Printscreen

 

Inđić (25) se rezultatima i igrama već više puta dokazao na svetskom nivou.

- Nedostajala mu je ozbiljnija podrška šahovskog saveza kako bi imao vrhunske uslove za rad i redovno učešće na turnirima protiv najboljih igrača današnjice.

Ivić stopama Ljubojevića

Ivić je letos bio najprijatnije iznenađenje na svetskom kupu održanom u Sočiju gde se, pobeđujući u nizu top igrače, plasirao među šesnaest najboljih na svetu. To je najveći pojedinačni rezultat naših šahista još od vremena legendarnog Ljubomira Ljubojevića.

Šolak veruje da će novi, pozitivni vetrovi, koji duvaju u našoj šahovskoj organizaciji dolaskom Dragana Lazića na njeno čelo, biti vetar u leđa za Inđića i Ivića.

- Njima se, na duže staze, barem pet godina, moraju obezbediti slični uslovi koje imaju konkurenti iz svetskog vrha, kako bi se u potpunosti i na miru isključivo posvetili svom usavršavanju. To znači da moraju da imaju vrhunske trenere, najskuplje i najbrže kompjutere i da im se, na prvom mestu, omogući redovno igranje na turnirima protiv igrača svetske klase.

SVETLA BUDUĆNOST Velemajstor Dragan Šolak ocenjuje aktuelna šahovska zbivanja: Inđić i Ivić brzo mogu do top klase

Printscreen

 

Napredak je očigledan i treba iskoristiti momenat.

- Pomak se već nazire, mogao bi da pokaže prve rezultate već na predstojećem ekipnom prvenstvu u Sloveniji. Naša reprezentacija predvođena zbrinutim i motivisanim Inđićem i Ivićem, u pozitivnoj atmosferi, mogla bi da se bori i za medalje.

Šolak optimizam potkrepljuje činjenicom da obojicu odlično poznaje, kao i uostalom i većinu najboljih igrača današnjice sa kojima je dugo delio megdan kao prva ploča Turske.

Satrandž prestigao fudbal

U Turskoj živi preko osamdeset miliona ljudi, a šah je po broju licenciranih igrača prestigao fudbal i postao sport broj jedan sa milion šahista.

- Više od devedeset odsto šahista u Turskoj su deca mlađa od osamnaest godina. Šah ili kako ga po starom zovu Šatrandž, osim što je popularan među mladima, u javnosti je veoma cenjen. Ističe se vaspitna i intelektualna komponenta šaha u kome za razliku od drugih igara nema faktora sreće. Egzistira više od stotinu šahovskih centara za decu koji imaju stalno zaposlene radnike i šahovske trenere. Važan je i pristup jer svako dete je drugačije. Često prvi utisak ume da prevari. Kod dece se sve brzo menja - smatra Šolak.

- Inđić i Ivić su sjajni. Neverovatni su u svakom pogledu, divni su i veoma vaspitani ljudi, zrele ličnosti koje gaje veliku ljubav i posvećenost šahu, ali imaju dijametralno suprotan stil igre. Kada bi im se obezbedio kontinuitet igranja na najjačim turnirima, sasvim sam siguran da bi u duelima sa protivnicima sa rejtingom većim od 2700 bodova uzimali više od pedeset odsto poena. Suština je da nema uspeha ukoliko budu imali samo jednu ili dve šanse godišnje.

Pozitivan tretman u Srbiji

Šolak ističe da stotine mladih turskih šahista godinama dolazi u Srbiju, gde igraju na više turnira ( Beograd, Novi Sad, Niš, Paraćin, Senta, Srebrno Jezero ), i da su i deca i roditelji veoma zadovoljni pozitivnim tretmanom u Srbiji, što značajno menja imidž naše zemlje, čime se

najbolje potvrđuje šahovska krilatica „Gens una sumus“ - Jedan smo rod.

Pošto su na superturnirima na zapadu našim igračima vrata uglavnom zatvorena Šolak ima predlog.

- Treba dogovoriti čvrstu saradnju sa Rusima i Kinezima i da se za početak organizuju mečevi protiv njihovih reprezentacija - zaključio je Šolak.

Kada je reč o našim šahistkinjama, Šolak veruje u uspehe naše mlade šampionke Teodore Injac koja je prema njegovim saznanjima veoma posvećena radu na šahovskom usavršavanju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading