ONLAJN EP ZA KADETE I JUNIORE Lazić: Ova deca su deo šahovske budućnosti, ali i istorije koju tek gradimo (FOTO GALERIJA, VIDEO)
Foto: Dejan Briza

Mašinski fakultet. Klupe su poređane, ali studenata nema. U njima sede mlade nade - šahovske.

Odbrajaju se sekunde do početka hibridnog onlajn Prvenstva Evrope za kadete i juniore 2021.

S ponosom je reč uzeo domaćin, prof. dr Vladimir Popović, od 1. oktobra novi dekan Mašinskog fakulteta (Univerzitet u Beogradu).

- Naš fakultet ima pregršt lepih tradicija, a šah je jedna od njih.

Prostro mu se pogled na salu, uzdahnuo je…

- Ovo je jedna mnogo lepa slika, zadovoljstvo je biti u ovoj sali.

Vratila su sećanja…

- Pre jedno 40 godina išao sam u produženi boravak u Užicu. Tada smo se gurali da ostanemo unutra i posle obaveznog vreena, da igramo šah. Danas su neka druga vremena. Deco, želim Vam uspeh na turniru. Znajte da smo i dalje tu za Vas.

Tri lokacije, 30 takmičara

Prvenstvo Evrope, u organizaciji ŠSS, se u našoj zemlji održava na tri mesta. U Nišu je lokacija „Šahovsko udruženje Školarac“ (2 takmičara), u Novom Sadu „Prirodno-matematički fakultet“ (9 takmičara), a u Beogradu „Mašinski fakultet“ (19 takmičara). Na svakom od navedenih mesta prisutno je po dvoje sudija.

Na njegove reči nadovezao se šahovski sudija Nebojša Baralić, razjasnio je na šta je „ciljao“ dekan:

- Posle matematičke gimnazije - svi na Mašinski fakultet. Videćete da je to pravi put za Vas.

Uveo nas je Baralić u priču:

- Ovo je prvo hibridno onlajn Prvenstvo Evrope. Malo ko zna da su onlajn šahovski mečevi i nastali u ovoj zgradi davne 2006. godine. Tada su profesori Ivan Marković i Miloš Nedeljković predložili Amerikancima meč između Mašinskog fakulteta i Univerziteta Teksas u Dalasu. Jedinstvena je to tradicija u svetu. Pehar koji se dodeljuje pobedniku nalazi se sprat ispod - Tansatlantski kup Svetozar Gligorić.

Završnu reč dao je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić:

- Hvala domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu. Tajna uspeha ŠSS je što širimo naš uspešni tim. Sve više ljudi nam se priključuje, to će rezultirati uspesima. Deca prisutna ovde nisu svesna istorije i uspeha šaha u doba SFRJ. Oni su deo šahovske budućnosti, ali i istorije koju tek gradimo.

Potom se obratio mališanima:

- U fazi ste razvoja, pred Vama je veliki rad. Znam da su među Vama budući šampioni Srbije! Nama u ŠSS je cilj da omasovimo igru i da beležimo uspehe. Nismo zadovoljni ako ostanemo samo na masovnosti! Savez je tu i da sasluša roditelje, kao i sve ostale vezane za šah, tu smo da usvajamo dobre stvari, primenimo ih i iskoristimo za razvoj naše igre.

A, onda su profesor fakulteta Miloš Nedeljković, predsednik ŠSS Dragan Lazić i dekan Vladimir Popović ceremonijalno otvorili turnir povlačeći prvi potez, svaki na po jednoj onlajn tabli.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading