ISTORIJA 20 godina od zlata odbojkaša u Ostravi i 26 godina od bronze u Atini
OSSRB

Muška seniorska reprezentacija Jugoslavija je na današnji dan, 16. septembra 2001. u Ostravi, u Češkoj, osvojila prvu titulu prvaka Evrope.

Na isti dan pre 26 godina, u Atini 1995. otvorena je nova stranica naše odbojke bronzanom medaljom osvojenom na EP u Grčkoj.

Jugoslavija je u Ostravu stigla kao Olimpijski pobednik iz Sidneja 2000. i do zlata je stigla na impresivan način, baš kao i u Australiji godinu dana ranije. Ponovo su savladane Rusija i Italija u polufinalu i finalu, samo sada obrnutim redom, sa identičnim rezultatima 3:0.

Za Jugoslaviju su igrali Rajko Jokanović, Goran Marić, Edin Škorić, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković i Igor Vušurović. U stručnom štabu su bili Zoran Gajić, prvi trener, dr Bogdan Sretenović, drugi trener, Dragan Cvetković i Nedžad Osmankač, statističari, dr Ljuban Martinović, lekar, Aleksandar Počeković, fizioterapeut, a Aleksandar Boričić, predsednik OSJ, bio je vođa delegacije. Ivan Miljković, korektor Jugoslavije, proglašen je za najboljeg igrača (MVP) i najboljeg poentera, Vasa Mijić za najboljeg igrača u odbrani, a Nikola Grbić za najboljeg tehničara Prvenstva Evrope.

Drugu zlatnu medalju i titulu prvaka Evrope odbojkaši Srbije su osvojili u Beču, 18. septembra 2011, a treću 29. septembra 2019. u Parizu.

Na EP u Atini 1995. Jugoslavija je osvojila treću bronzanu medalju na prvenstvima Evrope, prvu posle 1979. u Parizu. Ujedno, medalja iz Grčke je bila prva u nizu najsjajnijh odličja sa Evropskih i Svetskih prvenstava, Olimpijskih igara, Svetskih kupova i Svetske lige.

U polufinalu u Atini, Jugoslavija je poražena od Italije, aktuelnog svetskog prvaka, da bi potom u meču za bronzanu medalju savladala Bugarsku ekspresno, za samo 58 minuta igre, prepustivši rivalu samo 14 poena.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading