JUBILARNI 5. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI PLIVAČKI MARATON “ADA MEĐICA” Očekuje se više od 200 takmičara
Plivački maraton

Beogradski plivački maraton “Ada Međica” slavi svoj prvi mali jubilej i to uz tri trke u mešovitoj konkurenciji, za koje će se po procenama organizatora prijaviti preko 200 takmičara.

Sportsko udruženje za razvoj sporta i sportske rekreacije “Trofej” i udruženje “Ljubitelji Save i Dunava – Ada Međica”, u saradnji sa “Savezom za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije”, organizuju peti po redu Međunarodni beogradski plivački maraton „Ada Međica“ koji će se održati u subotu, 07. avgusta sa početkom u 12:00 h na startnoj poziciji gornjeg špica prelepe ostrvske oaze Ade Međice.

Uz podršku velikog broja donatora i sponzora, među kojima se nalaze i istaknuti pojedinci, poput predsednika upravnog odbora Ade Međice, gospodina Dobrivoja Tanasijevića, poznatijeg kao Dan Tana, Beogradski plivački maraton postao je jedan je od najznačajnijih takmičenja u kalendaru SRB OPEN WATTER CUP-a.

- Ovaj plivački maraton je potpuno jedinstven iz razloga što se pliva i uzvodno i nizvodno zbog čega predstavlja pravi izazov za plivače ali je ujedno i najbezbednija staza za takmičenje u Srbiji“ - kaže osnivač i idejni tvorac, gospodin Saša Vasić, inače plivački maratonac sa iskustvom dugim preko 15 godina i prvi zabeleženi plivač koji je oplivao Adu Međicu.

Po procenama organizatora, peti Beogradski plivački maraton okupiće preko 200 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u tri trke. Prva trka, namenjena rekreativcima, pliva se nizvodno i dugačka je 1,25 km, dok je druga trka namenjena profesionalnim i polu profesionalnim plivačima i pliva se ceo krug oko Ade Međice, uzvodno i nizvodno u dužini od 2,5 km. Treća trka podrazumeva dva oplivana kruga oko Ade Međice i duga je ukupno 5 km. Sve tri trke boduju se u SRB Open Watter Cup-u.

Takmičenje je otvorenog tipa, a među učesnicima će se naći i neka od zvučnih imena iz sveta daljinskog plivanja kao što Tamaš Fakraš, najbolji plivač u otvorenim vodama u Srbiji i 15. plivač u Evropi. Učesnici plivačkog maratona biće podeljeni u 18 starosnih kategorija. Najmlađi će se nadmetati u kategoriji od 10 do 12 godina, dok trenutno najstariji prijavljeni učesnik Merkur Deža ima čak 83 godine. Maloletni takmičari mogu učestvovati isključivo uz saglasnost roditelja ili staratelja.

JUBILARNI 5. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI PLIVAČKI MARATON “ADA MEĐICA” Očekuje se više od 200 takmičara

Plivački maraton

 

- Kao organizatori ovog takmičenja nastojimo da promovišemo plivanje u otvorenim vodama i približimo prednosti i čari uživanja plivanja u rekama i jezerima u odnosu na plivanje u bazenima, posebno mlađim generacijama koje su se umnogome otuđile od reka” - kaže Ljiljana Vukotić, predstavnica organizatora takmičenja.

Svi koji žele da oprobaju svoje plivačke veštine u otvorenim vodama mogu se prijaviti popunjavanjem on line prijave na sajtu Saveza za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbiji ili na licu mesta u subotu, 7. avgusta do 11:00 h.

Inače, promoter petog jubilarnog Beogradskog plivačkog maratona „Ada Međica“ je Veselin Grković, trener specijalista, koji je prvi počeo da vrši treninge u otvorenim vodama.

Za sve učesnike i pratioce obezbeđen je prevoz do Ade Međice sa pontona na Savskom keju koji se nalazi na samom kraju Gandijeve ulice, između blokova 70 i 44 i koji će na dan maratona saobraćati bez prestanka. Takmičarima je za simboličnu kotizaciju obezbeđen i lekarski pregled, takmičarska kapa za plivanje, ručak, piće, medalja u kategoriji i medalja za isplivan maraton kao i slatki lanč paket po izlasku iz vode.

Najbolje očekuju i vredne novčane nagrade ali nagrade sponzora festivala kao što su Arena kupaći kostimi i naočare, nagradni vaučer za gratis treninge Fitpass u period od mesec dana i nagrade kompanije Lidl.

Organizatori obezbeđuju i medicinsku i tehničku podršku, neophodne higijensko-epidemiološke uslove kao i obezbeđenje same plivačke staze u koju će biti uključeni licencirani spasioci, ronioci i čamdžije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading