DAN REMIJA NA SVETSKOM KUPU Martirosjan kod muškaraca i Kostenjuk kod žena jedini pobedili, Ivić odigrao siguran remi
Foto: Youtube/Printscreen

Upravo ovo 5. kolo i kod muškaraca i kod žena bilo je u znaku remija.

Rezultati muškarci 5. kolo prvi dan: 

Bacrot, Etienne - Piorun, Kacper 0,5:0,5,

Carlsen, Magnus - Esipenko, Andrey 0,5:0,5,

Fedoseev, Vladimir - Ivic, Velimir 0,5:0,5,

Grischuk, Alexander - Duda, Jan-Krzysztof 0,5:0,5,

Svidler, Peter - Shankland, Sam 0,5:0,5,

Tabatabaei, M. Amin - Martirosyan, Haik M. 0:1,

Vachier-Lagrave, Maxime - Karjakin, Sergey 0,5:0,5,

Vidit, Santosh Gujrathi - Durarbayli, Vasif 0,5:0,5.

U prvoj partiji između Bakrota i Pioruna, viđena je borba gde se igralo maltene do golih kraljeva. Igrano je bez prevelikih rizika, sa blagim ispipavanjem pulsa. Remi je bio najrealniji rezultat.

U partiji koja je verovatno za svet bila najinteresantija Karlsen je igrao protiv Jesipenka. Ipak od mnogo očekivanja, tresla se gora rodio se miš, tako i u ovoj partiji. Karlsen je napravio tri pešačka ostrva kod protivnika i pokušao da pojednostavi partiju. Ipak nije mogao ništa više osim da ponavljanjem poteza ne ugrozi svoju poziciju, pa je sklopljen remi posle samo 24. poteza.

U partiji između Fedosejeva i našeg Ivića koja je nas najviše interesovala viđen je remi. Posle samo 15. poteza izmenjane su sve figure osim topova. Ušlo se u topovsku sa jednakim brojem pešaka gde je Fedosejev imao udvojene pešake na f liniji, a Velja na c liniji. Već tada je bilo jasno da smo blizu remija. Fedosejev je testirao Veljino poznavanje topovskih završnica i dobio odgovor posle 60. poteza kada je sklopljen remi. Sutra naš Velja ima bele figure i nadajmo se najboljem.

I u partiji između Griščuka i Dude viđen je relativno brz remi ponavljanjem poteza.

Svidler je protiv Šejklenda ušao u topovsku nakon čega je bilo jasno da je remi.

U jedinoj partiji kod muškaraca smo videli pobedu Martirosjana crnim figurama protiv Iranca Tabatabaeja. Iranac je dobro otvorio meč, ali ga je Jermenac brzo neutralisao. Kada su pali ispod 10 min. krenule su obostrane greške, nervoza je bila prisutna. Na kraju bolje se snašao Jermen i zabeležio veoma važnu pobedu crnim figurama. Sutra je dovoljan remi, no, sačekajmo.

Između Vašira i Karjakina očekivali smo više varnica. Međutim, pošto se očigledno dobro poznaju nisu previše rizikovali i ne bi bilo iznenađenje da ih vidimo u razigravanju.

Indijac Vidit je bio na pragu poraza protiv Durarbajlija. Ipak, Azerbejdžanac nije iskoristio datu šansu, pa sutra očekujemo nova uzbuđenja između ova dva takmičara.

Rezultati žene 5. kolo prvi dan:

Dzagnidze, Nana - Muzychuk, Anna 0,5:0,5,

Goryachkina, Aleksandra - Saduakassova, Dinara 0,5:0,5,

Kosteniuk, Alexandra - Gunina, Valentina 1:0,

Tan, Zhongyi - Lagno, Kateryna 0,5:0,5

Ostalo je još osam takmičarki. Sve sam derbi do derbija.

Gruzijka Džagnidze i Ukrajinka Muzičuk odigrale su jednu neinteresantnu partiju, gde se svodilo na razmenu figura, uz čekanje na grešku protivnice. Nakon što je ostao po skakač i dva pešaka, sklopljen je remi.

U partiji između Gorjačkine i Kazahstanke Saduakasove, viđen je zanimljiv meč, gde je Ruskinja imala inicijativu, ali je Saduakasova sve zamke izbegle pa je i ovde viđen remi.

Kostenjuk je izvojevala važnu pobedu protiv Gunine u ruskom derbiju. Partija je bila izuzetno napeta. Obilovala je greškama sa obe strane. Bliže pobedi bila je Gunina koja nije znala to da iskoristi i nakon prve vremenske kontrole i dodatka vremena. Ulaskom u drugu završnicu kada su obe imale oko minut, bolje se snašla Kostenjuk i zabeležila vrednu pobedu.

U partiji između Kineskinje Tan i Lagno koja je srećno eliminisala našu Teodoru Injac viđen je remi u topovskoj, gde je Tan imala topa i dva pešaka na topa i pešaka.

U ponedeljak slede revanši. Kako se sužava broj igrača i prelazi se u naredno kolo, tako je nervoza sve prisutnija, napetost raste i pored znanja koju svi ovi šahisti i šahistkinje imaju, moraće da pokažu i psihološku stabilnost. Sa nesrtpljenjem očekujemo 14 časova, kada ćemo iznova pratiti najvažnije duele na svetskom kupu u Sočiju. Ne zaboravimo da plasmanom u 6. rundu takmičari osvajaju 35000 eura, a takmičarke ulaskom među četiri osvajaju 20000 eura.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading