POVODOM DANA DEMOKRATIJE I NACIONALNOG JEDINSTVA TURSKE! Organizovan omladinski šahovski turnir u institutu "Yunus Emre"
Šahovski savez Srbije


Događaj je organizovan u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije i Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda, pod pokroviteljstvom ambasade Turske u Beogradu. 

Na simboličnom takmičenju mladih do 18 godina sa i bez invaliditeta, prvo mesto pripalo je Veri Vujović, drugo mesto je zauzela  Višnja Varinac, dok je treće mesto pripalo Novaku Dumbeloviću. Pored pehara za prva tri mesta, ostali učesnici su nagrađeni zahvalnicama. 

Ovaj događaj svojim prisustvom upriličio je ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy koji je tom prilikom istakao da je pre pet godina teroristička organizacija FETO pokušala da izvrši državni udar i da izda demokratiju, kada je 251 šehid izgubio život, a više od 2000 osoba ranjeno. 

POVODOM DANA DEMOKRATIJE I NACIONALNOG JEDINSTVA TURSKE! Organizovan omladinski šahovski turnir u institutu

Šahovski savez Srbije

 

 

- Danas ovde svi okupljeni želimo im pokoj duši. Srpski narod i država su oni koji su među prvima osetili i shvatili šta se tada desilo u Turskoj. Oni su prvi podržali Tursku u borbi protiv izdajnika, kazao je Aksoy.
 

Pomoćnik  ministra za sport i omladinu Uroš Pribićević istakao je da su mladi i sportisti  najbolji predstavnici svake države kao i da je  ovaj omladinski šahovski turnir  odličan način da se obeleži ovaj ovako važan dan. 

Generalni sekretar ŠSS Andrija Jorgić čestitao je Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske.

- Drago mi je da smo danas u turskom kulturnom centru, i da šaljemo poruku šahovsku i prijateljsku, gde će kroz plemenitu i vitešku igru naša deca na osam tabli odigrati jedan turnir. Ono što bih istakao jeste da je šah u Turskoj u velikoj ekspanziji, da kao i u Srbiji dosta rade sa mladima. U Turskoj šah se već igra po školama, a to je i naš cilj, cilj Šahovskog saveza Srbije da ponovo afirmišemo šah u školama, da ne bude samo izborni već obavezni predmet. Šah nije samo sport on je nauka, kultura, tradicija uz koju naša deca uče da razmišljaju i razvijaju se - izjavio je Jorgić.

POVODOM DANA DEMOKRATIJE I NACIONALNOG JEDINSTVA TURSKE! Organizovan omladinski šahovski turnir u institutu

Šahovski savez Srbije

 

 

Da u turniru nije bitan rezultat već da se pošalje poruka svetu složio se i šahovski sudija ovog turnira Mladen Milenković.

- Šah je igra bez granica i šahom možemo pokazati mnoge benefite kao što su mogućnost logičkog razmišljanja i fer plej. Šahovski savez se svojski pokazao ovde, mislim da je ovo početak jedne dugoročne saradnje koja će biti sve bolja. Ovaj koncept mogu da prepišu i druge institucije, a mi ćemo se svojski pokazati i biti dorbi gosti. Mislim da pod obavezno šah treba da se uvede kao predmet u školama, kao što je to slučaj u tridesetak zemalja sveta, rekao je Milenković.

Generalni sekretar  Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda  Nemanja Radović zahvalio je na organizaciji ovog događaja.

- Ovakvi događaji znače. Gde god da se pojave osobe sa invaliditetom povećava se svest o tome da su oni među nama. Samim tim povećava se i mogućnost za bolje uslove za njihov život. Naš savez postoji 50 godina, i za tih 50 godina, kroz naš Savez prošlo je desetine hiljada osoba sa invaliditetom. Naš glavni cilj nije samo sport i karijera već i socijalizacija, kroz koju oni postaju ravnopravni članovi društva, jer su najčešće odbačeni - izjavio je Radović. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading