ODRŽANA TRKA VREDNA MILION DINARA! Fanpalast oduvao konkurenciju u 99. galopskom derbiju!

U srcu Čuakrice, kraj Carveve ćuprije održan je četvrti trkački sastanak.

Program je brojao šest galopskih trka, a u središtu pažnje bio je 99. galopski derbi.

Pred oko 5.000 posetilaca nadmetali su se najbolji konji naše zemlje. Beograđani su odlučili da topao julski dan provedu u prirodi gledajući plemenite životinje. Došao je i veliki broj ljudi iz Šapca, Požarevca, Novog Pazara...

Među posetiocima su bili glumci Petar Strugar i Ivana Nikolić, kao i košarkaši Stefan Peno i Vanja Marinković.

Mnogi su spas od vrućine potražili u kafiću osvežavajući se hladnim napicima, dok su se deca igrala u obližnjem parkiću.

Najprijatnije je bilo u padoku, jer je okružen drvećem, a i tu se konji predstavljali publici, pa su se mogle čuti i zanimljive konjarske priče.

Marko Čubrak

 

Lepota, moć, snaga, elegancija, sve to sadrže ove plemenite životinje.

Već pred prvu trku mogla su se čuti predviđanja za derbi. Iako su trke koje su prethodile glavnom nadmetanju bile prilično uzbudljive, svi su sa nestrpljenjem iščekivali "trku života".

Derbi je najznačnije nadmetanje u karijeri jednog konja. Trče ga trogodi galoperi i ime pobednika upisuje se zlatnim slovima. Održava se na distanci dugoj 2.400 metara. Nagradni fond iznosio je 1.000.000 dinara i prikupljen je uz pomoć donacija, a defile učesnika predvodila je Konjička brigada Ministarstva unutrašnjih poslova.

Marko Čubrak

 

Učešće u trci života uzelo je 12 trogodih galopera, a stručnjaci su kao glavne favorite izdvajali Zofanis Dilajta, Zvarovskog i Disko Bitsa. To su uostalom potvrđivale i kvote u kladionici. Zofanis Dilajt je stajao 2.5, što znači da biste na uloženih 1.000 dinara dobili 2.500 dinara, dok je kvota na Zvarovskog bila 3, a na Disko Bitsa 3.5. Reč je o konjima koji su u dosadašnjem delu sezone najviše pokazali.

Ipak, dogodilo se iznenađenje, jer je do pobede došao prelepi Fanpalast, vlasništvo porodice Milunović, koga trenira Srđan Jovin, a u čijem sedlu je bio Milan Konkolj. Kvota na Fanpalasta pre nego što se pojavio u padoku bila je čak 14.

Na spomen njegovog imena mnogi su samo odmahivali glavom i ponavljali jednu rečenicu - Taj konj je otpisan!

Međutim, kada se Fanpalast pojavio na stazi, kvota na njega je sa 14 pala na 9, što je mnogima bio znak da je moguće iznenađenje. 

I sam Fanpalast je odlično izgledao u padoku. Koračao je samouvereno, dostojanstveno, što i priliči predstavnicima "kraljevskog sporta". Videlo se da je spreman za najznačajniju trku i da je rešen da favoritima pomrsi račune.

Po otvaranju vrata start-mašine, Fanpalast je izbio na čelo. Nametnuo je tempo koji njemu odgovara, dok ostali rivali kao da su ga potcenili, kao da nisu verovali da može da izdrži od početka do cilja. Međutim, on se nije obazirao na konkurenciju, na nekih 700 metara do kraja počeo je da ubrzava i povećava svoju prednost.

Džokej Konkolj je već na 100 metara do cilja počeo da slavi, jer je svima bilo jasno da Fanpalasta niko ne može da stigne, na veliko slavlje porodice Milunović.

Vlasnici su dobili veliki pehar, trener Jovin srebrnu potkovicu, džokej Konkolj lentu, a Fanpalast lovorov venac. Onakav kakav je bio pre i za vreme trke, takav je bio i u pobedničkom padoku - miran, dostojanstven, ponosan. Distancu dugu 2.400 metara pretrčao je za 2 minuta 40 sekundi i 2 desetinke.

Marko Čubrak

 

Šest dužina iza sebe ostavio je Zvarovskog sa džokejom Aleksandrom Šašićem, treći su bili Disko Bitis i Saša Glogovac, a četvrti Zofanis Dilajt i Italijan Kristijan Njezi.

Fanpalast je inače sin slavnog pastuva Koknija Rebela, koji je priplodnjak u nacionalnoj štali Velike Britanije. 

Dvogodačko nadmetanje pripalo je Volfu sa jahačem Milošem Milojevićem, Trku "Čikago" dobio je Turbilion sa istim džokejom u sedlu, a treću trku takođe je dobio Milojević na grlu Maj Dir Frend. Najbrži u ,,Beogradskoj milji" su bili Ahilis i Darko Ljubomirović, dok je u ,,Utešnom derbiju" najbrži bio Gideon Grej sa Milojevićem. 

Sledeći trkački sastanak na hipodromu u Beogradu trebalo bi da bude održan 22. avgusta kada je planirano da se trči Trka za pehar predsednika Republike.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

 

 

Komentari (0)

Loading