Kapetan Nevena Jovanović
Alo!/Marko Metlaš
Kapetan Nevena Jovanović

Alo!/Marko Metlaš

Kapetan Nevena Jovanović, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Kapetan Nevena Jovanović (30) prva je dobitnica novoustanovljenog priznanja Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u godini na izmaku.

Lepotica iz Bele crkve je u 2018. osvojila niz medalja na civilnim i vojnim takmičenjima, pre svega u maratonu, polumaratonu, orijentiringu, trčanju na tri i pet kilometara... Univerzalni sportski potencijal demonstrirala je i u veslanju, nordijskom skijanju, gađanju iz puške... Za Vojsku Srbije je od 2007. osvojila više od 100 odličja!

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Sport je za mene oduvek bio način života. Zadovoljstvo mi je što sam uspela da spojim svoje dve najveće ljubavi - sport i profesiju kojom se bavim - ponosno će Nevena, koja radi u bataljonu vojne policije za specijalne namene „Kobre“. Pre toga je bila u Gardi Vojske Srbije, a posle 183 godine od njenog formiranja postala je prva žena oficir.

Pripadnica

Alo!/Marko Metlaš

Pripadnica "Kobri": Nevena Jovanović, Foto: Alo!/Marko Metlaš

- Vojska me je ojačala, ali i ubrzala kada govorimo o trkačkim disciplinama. I ne mogu vam precizno odgovoriti na pitanje da li je teže trčati u uniformi, čizmama ili na stazi gde za konkurente imate isključivo sportiste. Maraton mi je oduvek predstavljao najveći izazov i neposredno pred takve trke svakodnevno treniram i trčim po 15 kilometara. Na mesečnom nivou znam da istrčim od 500 do 1.000 kilometara, u zavisnosti od vremena koje imam. Za sva ta sportska takmičenja pripremam se u slobodno vreme i potrebna je velika žrtva, ali ne žalim se. Naprotiv, uživam u svakom pretrčanom metru, u svakom izazovu koji je preda mnom. Svaki pripadnik specijalne jedinice „Kobre“ pored maksimalne koncentracije i raznih veština, mora biti spreman za velike psihičke i fizičke napore. Svakog dana moramo naporno da treniramo kako bismo smo izdržali sve te zahtevne terene i vežbe, te sve što nas na poslu očekuje. Akademiju sam upisala još 2007. i još tada sam trčala pod punom ratnom opremom. Kad nosite na sebi 20 kilograma tereta, borbenu opremu, borbeni prsluk, lično naoružanje, pa to mora da vas ojača i spremi za najveća iskušenja.

Nevena Jovanović

Privatna arhiva

Nevena Jovanović, Foto: Privatna arhiva

Koliki je Nevena profesionalac, ratnik koji se nikad ne predaje, svedoči situacija tokom planinskog trčanja u Skoplju, kada je, bukvalno, glavu mogla da izgubi...

- Pad na Evropskom prvenstvu u planinskom trčanju mogao je da me košta života. Tokom trke sam se saplela o stenu, pala na nizbrdici, napravila kolut i nastavila da trčim ka cilju. Umesto medalje dobila sam vratnu kragnu, koju sam morala da nosim tri nedelje - sada uz osmeh priseća se Nevena.

Za maraton, kaže Nevena, nije potrebna samo fizička izdržljivost...
- Maraton nije puko trčanje. Tu je glava pokretač svega. Za takvu disciplinu je neophodna izdržljivost, ali kada telo počne da otkazuje, glava postaje ključni deo koji vam ne da da stanete. Mene ka cilju uvek gura želja za uspehom. Obožavam sport, uživam u adrenalinskim situacijama kako na poslu, tako i privatno. Generalno, Vojska Srbije iz svojih redova regrutuje mnogo uspešnih sportista i čast mi je da sam ove godine baš ja proglašena za najbolju po izboru Olimpijskog komiteta - zaključuje kapetan Nevena Jovanović.

 

Komentari (2)

KK

27.12.2018 13:43

Ako je Kapetan, rado bih bio pod njenom komandom, iako sam stariji!VERUJEM U MLADOST.

KK

27.12.2018 13:45

Cerko, Bog te poslao!!!