ZBOGOM TOKIO, DOBAR DAN PARIZ! Završene su 32. Olimpijske igre, najuspešnije ikad za Srbiju!
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Zvanično su završene 32. Olimpijske igre. Tokio je ugasio olimpijski plamen i predao baklju Parizu, koji će već za tri leta biti domaćin najboljim sportsitima planete. Srbija će Tokio pamtiti po rekordnom broju medalja, ali i po neuspehu Novaka Đokovića i nedolaska košarkaša, koji su nam bili aduti za medalje.

Olimpijske igre su održane u veoma teškim okolnostima, u jeku pandemije koronavirusa, i bez prisustva navijača, ali se Tokio i u takvoj situaciji pokazao kao izuzetan domaćin i organizator.

Za razliku od otvaranja kada su zastavu Srbije nosili Filip Filipović i Sonja Vasić, na zatvaranju je ta čast pripala Jovani Preković.

 

 

Srbija je na Igrama u Tokiju osvojila devet medalja, čime je zauzela 28. mesto na ukupnoj tabeli.

Naši sportisti su uzeli tri zlata, jedno srebro i pet bronzanih medalja.

Prvo zlato je osvojila tekvondistkinja Milica Mandić, zatim je njen uspeh ponovila karatistkinja Jovana Preković, da bi poslednje najsjajnije odličje pripalo vaterpolistima.

Srebro je osvojio strelac Damir Mikec, u disciplini vazdušni pištolj 10m, što je bila i prva medalja koju su srpski sportisti osvojili u Tokiju.

Što se bronzanih medalja tiče, njom se prvo okitila tekvondistkinja Tijana Bogdanović, a zatim su je osvajali basketaši, strelac Milenko Sebić, rvač Zurab Datunašvili i na kraju odbojkašice.

Najbolji plasman na tabeli medalja ostvarili su takmičari iz Sjedinjenih Američkih Država sa 39 zlatnih medalja, jednom više od Kine (38). SAD su osvojile ukupno 113 medalja, a Kina 88. Srbija je okončana na 26. mestu, deli tu poziciju sa Iranom i Švedskom. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading