MOGU LI SEVENTISIKERSI DO TROFEJA NAKON 30 GODINA? Embid, Proces, Harden i društvo će biti ozbiljna ekipa naredne godine
Tanjug/Ap

Tzv. "Proces" nije dobio rezultate kakvi su se očekivali. Filadelfija još uvek čeka neki konkretniji rezultat, a za sada on izostaje. Siksersi su ove godine zaustavljeni u polufinalu konferencije, a tu im se na putu našao Majami Hit predvođen sjajnim Džimijem Batlerom. 

Ipak, da se vratimo na neke početke. Početne godine za Filu si bile dosta dobre. Oni spadaju u jednu od najstarijih NBA ekipa, s obzirom da je tim oformljen još davne 1946. godine, kada su nosili ime Sirakjuz Nešnals, pod kojim su osvojili i prvu NBA titulu. Nakon 17 godina franšiza se preselila u Filadelfiju i ponela ime koje je ostalo do dan danas. Prelazak je najavio ogromne uspehe, na čijem čelu se nalazio legendarni Vilt Čembrlen, On je predvodio Sikserse do druge titule 1967. godine. Vilt je bio sjajan, a te godine poneo je i MVP zvanje. Ipak, nakon toga usledio je veoma slab period, koji je trajao devet godina, sve do dolaska Džulijusa Irvinga. Irving je u dresu File proveo čak 11 godina, a u tom periodu je uspeo da donese i treći šampionat za Seventisikserse, konkretno u sezoni 1983. Upravo tada je krenula crna serija Filadelfije, koja traje do dan danas.

Menjale su se brojne zvezde, između ostalih i igrači poput Čarlsa Barklija i Alena Ajversona, ali niko nije ponovio ove uspehe. Najbliži tome je bio upravo Ajverson, koji je ekipu vodio do finala, gde su ih zaustavili Lejkersi. Detaljnu priču dečka iz Hemptona smo već pisali, a možete je pročitati klikom OVDE. Odlaskom Alena krenuo je "raspad" Filadelfije. Zajedno sa Ajversonom otišao je i legendarni Leri Braun, te je bilo jasno da sledi crni period. Crni niz trajao je sve do 2012. godine, kada kređe tzv. "Proces" era.

Centar projekta bio je Džoel Embid, koji je dratovan dve godine kasnije. Kamerunac je propustio prvu godinu, te je naredne pokupio sve "ruki" nagrade koje NBA dodeljuje novajlijama u ligi. Nešto kasnije draftovan je i Ben Simons, kao i Markel Fulc. Od obojice se očekivalo mnogo, ali Siksersi nisu dobili ono što su hteli. Fulc je vrlo brzo napustio klub, ali u Fili su još uvek polagali nadu u Simonsa. Sve do ove godine. Mori i Rivers su shvatili da ekipa nema potencijal sa Simonsom, te da ekipa treba da se gradi oko Embida. Dogovoren je trejd u kome je put Bruklina krenuo Simons, zajedno sa Andreom Dramondom, Setom Karijem i dva pika u prvoj rundi drafta, dok su u ekipu Filadelfije stigli Džejms Harden i Pol Milsap. 

Ova ekipa Siksersa ima ozbiljan kvalitet, te je po mnogima ključ da i Embid i Harden budu zdravi. Naredna sezona mogla bi da bude njihova, a ogromnu pomoć imaju i u Tajrisu Meksiju koji je ove godine pokazao zavidan nivo kvaliteta. Pored njih trojice svakako treba pomenuti i standardno odličnog Tobajasa Herisa. Sve u svemu, Filadelfiji fali mali, videćemo da li će sreća pogledati Embida, te da li će Džoel uspeti da vrati trofej "Leri Obrajen" u redove Seventisiksersa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading