NAJATRAKTIVNIJI IGRAČ SVETA Priča o igraču koji je u NBA stigao zahvaljujući čipsu i doneo nadu Memfisu
Tanjug/Ap

Temetrius Džamiel Dža Morent. Igrač koji je poneo epitet košarkaša koji je najviše napredovao ove godine u najjačoj svetskoj ligi. Ipak, malo je falilo da ga ne gledamo uopšte na ovom nivou. Tačnije, za sve je zaslužna kesica Doritosa. Ali, da krenemo ispočetka... Morent nije tipičan američki dečko sa teškom porodičnom pričom iza sebe. Njegov otac Ti Morent je bivši košarkaš, koji je jedno vreme nastupao i sa Rejom Alenom. On je planirao da svoju karijeru nastavi u Evropi, ali nakon što je stigla informacija da je njegova žena Džejmi trudna, odlučio je da se posveti sinu. Kako to obično biva, on je hteo da njegov sin uspe u svemu što on nije. Ti je dao Morentu loptu u ruke i usmeravao ga na pravi put. Ipak, početak nije bio lagan za ovog plejmejkera.

 

 

On je bio van radara gotovo svih jačih koledža, te je bilo pitanje da li će uopšte dobiti stipendiju. Tu stižemo do priče o Doritosu. Pomoćni trener Mari Stejta, Džejms Kejn, krenuo je do obližnje trafike kako bi kupio kesicu ovog čipsa. Slučajno je primetio da se u blizini igra basket, a kada je pogledao malo pažljivije bio je oduševljen. Dža je bio superioran i to je bilo dovoljno Kejnu da ga odmah prosledi prvom treneru Metu Mahunu, koji je Morentu dao stipendiju. Prva godina koledža bila je odlična. Statistički gledano na svom kontu je imao prosek od 13 poena, šest asistencija i skokova bio je više nego zadovoljavajući. Ali, prava eksplozija je usledila naredne godine. Već u premijernom meču se moglo naslutiti šta nas očekuje od ovog eksplozivnog plejmejkera, a statistika na kraju sezone (25 poena, šest skokova i 10 asistencija prosečno) donela mu je drugo mesto na NBA Draftu.

 

 

Prva sezona u Memfisu bila je samo uvod u ono što Dža donosi posrnulim "Grizlijima". Problemi sa povredama Zajona Vilijamsa i odlične partije obezbedili su mu nagradu novajlije godine, a uspon se nastavio i u narednoj sezoni. Bio je najbolji strelac i asistent među novajlijama. U njegovoj drugoj sezoni Memfis je stigao do plej - ina i serije sa Jutom u plej - ofu. Ipak, Džezeri su tada bili preveliki zalogaj, ali Morent je briljirao. U drugom meču serije ubacio je čak 47 poena i podelio 7 asistencija. Ova sezona se može okarakterisati kao najbolja u njegovoj karijeri. "Grizliji" su regularni deo završili na četvrtom mestu i trenutno vode protiv Minesote sa 3:2 u seriji, a poslednju pobedu doneo je upravo Dža. Što se tiče individualnog plana, ove godine bio je starter na velikom "Ol - staru", te osvojio već pomenutu nagradu za igrača koji je najviše napredovao, koju je predao Dezmondu Bejnu.

 

 

Dža Morent je nesumnjivo nova zvezda NBA lige. Od Memfisa je napravio najpoželjnije tržište za slobodne igrače i tim koji svi gledaju sa uživanjem. Njegova zakucavanja i atraktivni potezi preplavili su internet i ligu. Navijači su dobili nadu i igrača u kome vide lidera u narednim godinama. Svestan toga je i sam Dža i za sada im definitivno ne ostaje dužan.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading