Sergej Milinković Savić
AP Vadim Ghida
Sergej Milinković Savić

AP Vadim Ghida

Sergej Milinković Savić, Foto: AP Vadim Ghirda

Svi oni koji su samo čitali bajke o Milinkoviću Saviću i koji i dalje pripovedaju o tome kako je na fudbalski dvor kročio naslednik najvećih fudbalskih kraljeva sveta, sada imaju priliku da vide našeg princa na delu. U borbi za presto u grupi E na Mondijalu u Rusiji, pred Sergejem je novi, još veći izazov. Naš zlatni dečko odvažno se sprema za kalinjingradsku bitku, za megdan sa Švajcarcima.

Sigurni smo da bi samo jedan njegov čudesan potez ili gol mogao da odluči pobednika u jednoj tvrdoj i neizvesnoj borbi koja nas čeka.

Pitamo Sergeja da li je spreman da i protiv Švajcaraca iz svojih korica izvuče makazice, ovog puta mnogo oštrije, ubojitije?

Prihvatam sve što Kolarov kaže

Kad kapiten Kolarov kaže: „Sergej igra sa 50 odsto svojih mogućnosti“, šta ti kažeš?

- Nadam se da ne misli na moju borbenost, na zalaganje. Verujem da se ta njegova izjava odnosi na to da protiv Kostarike nisam do kraja pokazao koliko mogu. I sam osećam da mogu još mnogo više. Dajem sve od sebe, to znam sigurno. I uživam u igri naše reprezentacije, potuno je drugi osećaj nego kada igraš za klub. Mislim da smo na pravom putu da ostvarimo prvi cilj u Rusiji, a to je izlazak iz grupe.

 - Uh, one makazice protiv Kostarike su možda i mogle da prođu, iako je Kelor Navas ozbiljan golman, godinama brani u Realu i njega nije baš lako savladati na taj način. On, konkretno, u nogama ima sve najveće utakmice koje se mogu zamisliti. U toj prilici sam šutnuo po sredini gola, sudije su svirale ofsajd, a nije ga bilo, kasnije se jasno videlo na snimku. Da sam zatresao tada mrežu, i te kako bih se pobunio, a ovako nije bilo potrebe da rizikujem sa nekim eventualnim kartonom. I to mora da bude naša odlika na Svetskom prvenstvu, jedna neprimerena reakcija može biti kobna po celi tim, po celi naš plan koji smo došli da sprovedemo u Rusiji, a to je plasman u osminu finala.

Ipak ti je žao što ta lopta nije završila u mreži?

- Jeste, žao mi je, ali biće još takvih prilika.

Spreman si da ponoviš makazice i protiv Švajcaraca?

 - Uvek kada mi se za to ukaže prilika, ali taj način udarca je dosta težak i ne možeš uvek unapred da se pripremaš za njega. Na tako nešto se odlučujem u trenutku, nekada lopta tako legne da drugi izbor i nemaš. Prednost ovakve vrste šuta je u tome što donosi momenat nepredvidivosti, iznenađenja za koje je i golmanima mnogo teže da se pripreme i postave.

Sergej Milinković Savić i Nemanja Radonjić

M. Metlaš

Sergej Milinković Savić i Nemanja Radonjić, Foto: M. Metlaš

Čini se da baš želiš da postigneš gol na Svetskom prvenstvu, i to što pre?

- A ko ne bi voleo da zatrese mrežu protivničkog golmana na tako velikom takmičenju. Samo, nisam od onih koji bi po svaku cenu da se upišu u strelce, više sam za varijantu da prođem bez gola, ali da ekipa pobedi. U fudbalu i asistencija ima posebnu draž, pa jedva čekam da nekom loptom kao na tacni uslužim naše najisturenije igrače.

 

Dopire li do vas pozitivna energija koju vam šalju navijači koji su doputovali u Rusiju, ali i gledaoci koji u Mondijalu uživaju uz TV ekrane?

Nisam čarobnjak

Dopire li do tebe onaj huk sa tribina, ono uzbuđenje koje naglas iskazuju navijači kad dodirneš loptu?

- Uh, da li ste sigurni da je to zbog mene? n Apsolutno, kažu da je svaki tvoj prijem lopte uvod u magiju koja sledi? - Čarobnjak nisam, ali volim dribling, i to samo ako je u korist ekipe. Drago mi je ako ljudi vole da me gledaju, ali ja svakog dana želim da naučim nešto novo, a od saigrača iz reprezentacije može mnogo da se nauči. I na terenu i van njega.

 - Veliku smo stvar uradili za narod i državu, ali to neće mnogo vredeti ukoliko ne ostvarimo dobar rezultat i protiv Švajcarske. Ovde je svaki bod zlata vredan, videli ste koliko se iznenađenja desilo na samom početku Mondijala... Brazilci sigurno nisu ukalkulisali samo bod na premijeri. Vidim da im se čak 40 godina nije desilo da ne pobede u prvoj utakmici na Mondijalu, ali za sve postoji prvi put.

Šta je dobar rezultat protiv Švajcarske?

- Pobeda! Ova generacija uvek ide na pobedu. Kalkulacije ne poznajemo i ne priznajemo. Imali smo dovoljno dana da se oporavimo i osvežimo posle prve utakmice sa Kostarikom. Baza u Svetlogorsku nam odgovara, ovde imamo sve uslove za miran i dobar rad. Imam osećaj da ćemo i dalje igrati na ponos svih nas igrača, ali i cele nacije.