Majkl Odžo
Alo/Vladimir Marković
Majkl Odžo

Alo/Vladimir Marković

Majkl Odžo, Foto: Alo/Vladimir Marković

Rođen je u Lagosu, u Nigeriji, gde je njegov potencijal prepoznao čovek koji je vodio košarkaški kamp u toj zemlji i preporučio ga američkom koledžu. U Americi je igrao za koledž Florida Stejt, ali u timu nije imao zapaženu ulogu jer se igra koju je trener tima forsirao bazirala na šutevima spolja, tako da centri nisu dobijali priliku da se iskažu u punom svetlu.

Dobroćudni džin je bio odličan student i čekao ga je dobro plaćen posao nakon studija, često se dvoumio između poslovne i sportske karijere, ali je ipak odlučio da nastavi sportskim putem.

- Bio je veliki pesimista, nije verovao u sebe, govorio je da nije toliko dobar igrač i da možda taj nivo košarke nije za njega. Imao je siguran posao koji ga je čekao nakon studija, koji je bio plaćeniji od njegovog sportskog ugovora. Često je bio u dilemi jer je morao da izdržava porodicu u Nigeriji - istakao je Brstina.

- Želeo sam da Majkl Odžo ostane u Crvenoj zvezdi, Nebojša Čović je uvek bio maksimalno korektan, a ne mogu da potvrdim informaciju da je Partizan bio zainteresovan - priča, za "Novosti", njegov prijatelj i bivši menadžer Jovan Brstina, dok se u glasu osećaju tuga i seta zbog smrti nigerijskog košarkaša, čije srce je stalo u Beogradu u 28. godini života.

Američki centar se veoma lako privikao na našu sredinu. Pošto je bio visoko obrazovan, čitao je mnogo o Srbiji i Beogradu. Može se reći da je Srbiju smatrao drugom kućom, voleo je našu kulturu, našu kuhinju, a najviše od svega Železnik u kojem je živeo. Trebalo mu je malo vremena da se privikne na evropsku košarku, tu je ogromnu ulogu odigrao trener Vlada Jovanović, koji mu je posvetio dosta vremena, a i individualno trenirao s njim da bi Odžo iskazao pun potencijal. Može se reći da je u periodu kada je nastupao za FMP najviše napredovao.

Majkl Odžo

Alo/Marko Metlaš

Majkl Odžo, Foto: Alo/Marko Metlaš

Ambasada Nigerije u Budimpešti uputila je pismo Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u kojem "ljubazno moli za pomoć u istrazi kako bi se utvrdio stvarni uzrok iznenadne smrti Majkla Odža". - Informacije kojima raspolažemo ukazuju da je imenovani bio pozitivan na virus kovid-19 u julu, ali su testovi 5. avgusta pokazali negativan rezultat. Međutim, stvarni uzrok smrti još uvek nije utvrđen. Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović i tim su u potpunosti uključeni u istragu i žele da pomognu - stoji u pismu nigerijske ambasade.

- Još ne verujem da njega više nema, bio je tako dobar i skroman, jednostavno, mislim da je sve ovo jedan ružan san - za kraj je istakao Brstina.

PROČITAJTE JOŠ: