Nikola Jokić
(AP Photo/Craig Mitchelldyer)
Nikola Jokić

(AP Photo/Craig Mitchelldyer)

Nikola Jokić , Foto: (AP Photo/Craig Mitchelldyer)

To je bila druga sezona Denver Nagetsa pod vođstvom Majkl Melouna, taj tim se nadao da će 19-godišnji Emanuel Madej biti glavno lice te franšize!

Pokušavao je Meloun da na sve načine osposobi neiskusnog pleja, a taj eksperiment je imao velikih problema pošto je pokušavao da u startnu liniju ugura Nikolu Jokića sa Jusuf Nurkićem!

Obojica su bila dva velika momka, koji nisu imali preveliko iskustvo.. Nedostatak veterana se pokazivao u igri Denvera. Posle starta 3-5 koji se osećao lošijim nego što zvuči, Jokić je volonterski ponudio da ulazi sa klupe, zarad bolje igre tima. Meloun ga poslušao, Nurkić je postao glavni centar ekipe!

Stvari se nisu popravile, Nurkić je startovao u sledećih 17 partija i Nagetsi su imali skor 6-11! Bosanski centar je imao najviše izgubljenih lupti po utakmici, a Jokić je provodio više vremena na terenu, iako je bio igrač sa klupe, jer je tim bolje funkionisao sa Srbinom na terenu!

Decembra 12. 2016. godine Nagetsi su žestoko savladani na gostovanju u Dalasu, samo dvojica košarkaša su igrala dobro te večeri, Jokić i Marej!

Malo navijača je imalo predstavu da je upravo Jokić taj koji će biti okosnica tima u narednim sezonama!

Jokić i Nurkić zaustavljaju Dramonda

Tanjug/AP

Jokić i Nurkić zaustavljaju Dramonda, Foto: Tanjug/AP

SUDBONOSNI DAN! 

Decembra 15. 2016. godine Majkl Meloun je doneo odluku koja je obeleži budućnost Nagetsa, Nikola Jokić je bio starter dok je Jusuf Nurkić poslat na klupu, protiv Portland Bjelzersa!

Tim je odmah beneficirao! Jokić je imao tada statistiku koja je sada standardna za njega, 13 poena, četri skoka i pet asistencija za svega 19 minuta, al način na koji je njegov tim igrao, predstavljao je sve što Denver želi u napadu!

Postigli su 132 poena otvarajući prostor, dozvolivši da Jokić organizuje napade! Denverovi navijači su dobili ono što su mnogo želeli, hajlajt njegove karijere!

Danilo Galinari je te večeri imao 27 poena, kada je upitan o novoj startnoj liniji, Italijan je govorio o mogućnosti Denvera da stvara prostor i sposobnosti da dodaju loptu svim igračima na terenu!

"Moji saigrači su me nalazili na terenu svaki put u pravo vreme! Svi, pogotovo Jokić koji je sjajan asistent. Mogu da me pronađu u svakom momentu!" - rekao je Galinari!

Blejzeri nisu imali rešenje za Jokićeva rešenja i šuteve u reketu! Sa loptom u njegovim rukama i košarkaškom inteligencijom, Jokić je terorisao Mejsona Plamlija i Nou Vonlega!

To je bio početak Jokićeve ere!

Nikola Jokić u duelu sa Stivenom Adamsom iz Oklahome

Tanjug/AP

Nikola Jokić u duelu sa Stivenom Adamsom iz Oklahome, Foto: Tanjug/AP

Od tog momenta, Denverova godina se poptuno promenila, godinu su završili 31-24 i za dlaku su propustili plej-of! Još važnije, tim je otkrio svoj identitet tako što su uzeli "skok vere". Tada 21-godišnji Jokić pik druge runde preko Atlantskog okeana sa  jasnom slabošću! Nije bio "jedraš" u reketu, ali to je nadoknađivao sjajnim sposobnostima u napadu!

Jokić je do kraja sezone bio starter, Nagetsi su dominirali u napadu, bili su najbolji ofanzivni tim u NBA ligi i to miljama daleko! Bili su ispred Golden Stejta, Hjuston Roketsa i ostalih timova! Tim koji se mučio da pobedi, postao je veoma dobar u tome da se kreće bez lopte! Jokić je postao centar, bacao je asistencije koje su završavale u hajlajtima NBA lige, postizao je koševe veoma efikasno i činio je tim boljim! Jokić je imao ofanzivan rejting od 118.2 što ga je činilo trećim najboljim košarkašem u NBA ligi, iza Kerija i Durenta!

Tada je beležio jednu od najedinstvenih statistika u NBA ligi! 16.7 skokova, 9.8 skokova i 4.9 asistencija na 64% postignutih šuteva! Jedini veliki čovek u NBA koji je postizao te brojke je Čarls Barkli!

Njegova sinergija sa saigračima, pogotovo Geri Herisom, pomogla je Denveru mnogo te sezone, a Jokić je mogao da se uzda u ostale saigrače da postignu koš sve dok lopta ide preko njega!

Jokić nije bio perfektan, mučio se u važnim trenucima, njegova odbrana je mogla mnogo da se poboljša! Pored toga Denver je našao svoj temelj za budućnost!

Ali sreća je zahtevala šansu, a šansa je mogla biti data jedino da je glavni trener bio spreman da ima veru u svog igrača! Denver je verovao u potencijal Jusufa Nurkića kao mogućeg oslonca ekipe, on je i pokazivao na trenutke da bi bilo pametno ostati sa "bosanskom zveri", ali ga je Jokić totalno nadmašio!

Nurkić je žustro reagovao na odluku da bude na klupi, Meloun je mogao da pretpostavi da će timska hemija u Denveru otpasti zbog Bosanca, ali nije. Da stvari nisu pošle za rukom sa Jokićem, hemija u timu bi se zapalila, a ova franšiza bi verovatno morala da startuje od početka, da se to desilo verovatno bi Meloun dobio i otkaz!

Nikola Jokić i Meloun

AP Photo/Craig Mitchelldyer

Nikola Jokić i Meloun, Foto: AP Photo/Craig Mitchelldyer

NEKI NOVI DENVER!

U sledećim godinama, bilo je jasno da je Denver postao Jokićev tim. Galinari je "pedaliran" i Pol Milsap, iskusni veteran, je zauzeo njegovu poziciju, on komplimentuje savršeno Nikolinoj igri! Nurkić je pobesneo, simulirao povredu, pa potom otišao u Portland!

Marej je zamenio Madeja i Nelsona u startnoj liniji, i Jokić se odmah adaptirao kao plej te ekipe! Od tad Denverova igra se vrtila oko srpskog centra! Jokić je delio po 7.6 asistencija po meču, više nego bilo koji centar još od legendarnog Vilta Čemberlejna koji je igrao i po 45. minuta u to vreme!

Na kraju, ovo se ne bi ništa desilo da se ta magična noć 15. decembra 2016. godine nije dogodila! Nurkić, Galinari, čak i Kenet Farid bi i dalje bili u timu! Majkl Meloun bi verovatno izgubio posao da se nije odlučio na drastične poteze!

Nikola Jokić - SNAGA!, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Možda je previše bilo kad bi se Jokić nazivao "spasiocem" franšize, ali pre kada pogledate pre dve godine situaciju i sadašnju možete da shvatite zašto se u Koloradu počeo pratiti u toj meri košarka! (Denver Bronkosi su najgledanija franšiza u tom delu Amerike! U pitanju je NFL!) Sada se nalaze u među najboljim timovima NBA lige, prošlu godinu su završili na drugoj poziciji u regularnom delu, a sada će se boriti sa Lejkersima za prvo!

Zbog Jokića se Božić u Koloradu slavi 15. decembra i ne zove se "Christmas" već "Jokmas"! Od tog datuma očekujte bolje igre Jokića koji nije na dobar način počeo novu sezonu, da li je umora u pitanju zbog Mundobasketa, njegove loše forme, ili uobičajnog lošeg starta, više nije ni bitno! Sad sledi pravi Nikola Jokić!