Predrag Danilović
Alo! B.P.
Predrag Danilović

Alo! B.P.

Predrag Danilović , Foto: Alo! B.P.

MOK je zvanično odlučio da najveću svetu sportsku smotru odloži za narednu godinu, samim tim neće biti ni kvalifikacionih turnira.

Hrvatska vlada je u domaćinstvo turnira uložila 2.600.000 švajcarskih franaka, HKS je uložio 25.000, a kako je Savez već počeo s pripremama za turnir, nastali su i dodatni troškovi.

Za hrvatske medije je o ovoj komplikovanoj situaciji pričao predsednik HKS-a Stojko Vranković.

"Totalni haos. Niko ne zna šta će biti. Samo znam da nam uloženi novac moraju vratiti. Turnir u Splitu je bio dogovoren za ovo leto, ne za iduće. Uostalom, ne znam kako bi iduće godine to i bilo moguće zbog prenatrpanosti rasporeda. Iduće godine nas čekaju Eurobasket i Olimpijske igre. Ne vidim kako bi se mogao održati kvalifikacijski turnir. Takav turnir traje šest dana, a tome moramo pridodati i pripreme koje traju minimalno desetak dana. Ne vidim način da se otvori rupa u rasporedu", rekao je Stojko za portal Index.hr.

Vranković traži povraćaj novca, ali i daje moguće rešenje.

"Nemam pojma šta će sad FIBA odlučiti. Možda će na Igre poslati ekipe po plasmanu sa zadnjeg SP-a, možda će se u obzir uzeti renking reprezentacija na svetskoj rang listi, a po meni bi bilo najpoštenije da se Euro prebaci u jun ili jul 2021. pa da se plasman s tog turnira uzme kao kriterijum za plasman na Igre. Barem za ekipe poput nas, Grka, Litvanije, Slovenije… Dakle, ove koje su trebale igrati kvalifikacije".

Ovo bi moglo i da utiče na Srbiju je je Beograd bio jedan od organizatora, tačnije, košarkašice su se plasirale, dok će muškarci najizglednije da "izvise".