Stefon Lazme
EPA/Georgia Panagopoulou
Stefon Lazme

EPA/Georgia Panagopoulou

Stefon Lazme, Foto: EPA/Georgia Panagopoulou

Nekadašnji centar Partizana, Stefan Lazme prisetio se vremena provedenog u Srbiji.

"Posle epizoda u Golden Stejtu i Majamiju, razgovarao sam sa agentom i odlučili smo da je najbolje da pokušam u Evropi. Određen period je prošao i on me je ponovo pozvao i rekao da se spakujem. Idem za Beograd i biću novi igrač Partizana. U tom trenutku nisam ništa znao o klubu, ali sam dosta čuo o jugoslovenskoj školi košarke. Pomislio sam: “Odlično, idem tamo da napredujem i postanem bolji igrač”. To mi je bio stav sa kojim sam došao u Srbiju" – započeo je Lazme te se osvrnuo na utisak iz Srbije:

"Sveukupan utisak je vrlo pozitivan, ali nisam siguran kako su reagovali u klubu prilikom prvog susreta, a posebno trener Dule. Još uvek verujem da su se svi zaprepastili kada su videli koliko sam nizak, a hteli su centra. Ubeđen sam da su samo čuli da sam dobar bloker, da skačem, a da me nisu zapravo videli kako izgledam. Mislili su da sam isti kao moj brat Slavko. Ipak posle nekoliko treninga je Dule odlučio da me postavi za prvog centra što u tom trenutku nisam mogao da verujem. Nikada do tada nisam u životu igrao centra, ali je Dule rekao da mu verujem i to je bilo to".

Koliko je ekipa bila ispred svog vremena shvatio je i srčani Gabonac koji je slikovito opisao prve dane u crno-belom dresu.

"Sećam se da nije postojala ekipa kao što smo bili mi. Najviši igrač u petorci je bio Jan Veseli, momak koji igra na poziciji tri, onda smo imali Novicu Veličkovića na četvorci koji je bio niži od Jana, a mene na petici koji sam bio niži od obojice. Dule je bukvalno izmislio stil košarke te sezone koji se tek danas više forsira. Trenirali smo, ne mogu da opišem koliko smo dugo trenirali, sada kada pokušavam da se setim izgleda mi kao da smo bili od jutra do mraka u dvorani spremajući se za sezonu i utakmice".

Otkrio je da se Dule Vujošević nije ljutio na njega:

"Mislim da se nikada nije naljutio na mene. Možda jednom kada sam zaradio neku tehničku grešku. Ja sam momak iz Afrike, naučen sam da poštujem ljude koji imaju zadatak da me nešto nauče. Srbija me u tom smislu podseća na Afriku. Lako sam se snašao u Beogradu, zaista mi nije bilo teško" - ističe Lazme koji je imao priliku da nosi dres Panatinaikosa.

"Čekao sam pitanje o derbijima. Imam spreman odgovor. Na prvi pogled je isto, atmosfera je vrela, tenzije su na maksimumu, uvek zanimljive utakmice. Ne znam kako razmišljaju drugi igrači koji su imali priliku da budu deo obe utakmice, ali ovo je bila moja logika, kada su u pitanju navijači. Pazite, ja se ne bojim nikoga. Kada sam igrao u Partizanu bio sam spreman da se pobijem, ako me neko od navijača opsuje, odmah mu uzvraćam, ako bi uleteo na teren da me udari, udario bih i ja njega, tako sam razmišljao i kada sam bio u Grčkoj, ali evo razlike, u glavi mi je bilo da ako dođe do incidenta, postoji znatno veća šansa da ću da poginem u konfliktu sa navijačima Zvezde nego sa navijačima u Olimpijakosa".

"

Komentari (1)

kole

21.04.2020 18:06

Dobro je prosao...