Vladimir Jovanović
Vladimir Marković
Vladimir Jovanović (FMP)

ABA liga/KK FMP

Vladimir Jovanović (FMP), Foto: ABA liga/KK FMP

Vladimir Jovanović proteklih godina se afirmisao u redovima ekipe FMP-a i pokazao kao trener koji odlično radi sa mladim košarkašima. Nakon što je završio saradnju sa klubom iz Železnika krajem prošle godine, čelnicima Cibone upravo je to bila najbolja preporuka da ga angažuju nakon razlaza sa Ivanom Veljićem.

Jovanović je u razgovoru za „Alo“ potvrdio da se je brzo dogovorio sa Cibonom i da ni u jednom trenutku nije strahovao od dolaska u Zagreb.

- Imao sam nekoliko dana za razmišljanje, ne previše, ali dovoljno da se sagledaju sve stvari. Presudili su sportski motivi i izazovi, kao i veličina kluba kakav je Cibona.

Kako su vas dočekali u Zagrebu?
- Odlično. Osećam se kao da sam kod kuće, u Beogradu. Svi su se zaista potrudili, i u klubu, i ostali, i nema nijedne negativne stvari.

Prvi ste Srbin posle Dragana Šakote nakon 30 godina koji je seo na klupu Cibone, da li je to pritisak ili motiv za vas?
- Odmah se potencirala ta informacija, ali ja na košarku gledam da je to sport, nešto što spaja ljude, a ne razdvaja ih, tako da nije važno odakle je ko. Radimo naš posao i u ovom slučaju, konkretno, maksimalno se trudim da Cibona igra dobro i pravi dobre rezultate.

Partizan ili Crvena zvezda jednog dana

Trenerski put odveo vas je na klupu jednog od najvećih hrvatskih klubova, da li u budućnosti možemo da očekujemo da vas vidimo i kao trenera srpskih velikana, Partizana ili Crvene zvezde? - Moje ambicije su da idem korak po korak, da napredujem i postajem bolji trener iz sezone u sezonu. Trenutno mi je Cibona prioritet, prepoznao sam sredinu u kojoj možemo i tim i ja, uslovno rečeno, da zajedno rastemo. Pa videćemo šta nosi budućnost, ali ambicije su mi najveće - napomenuo je Vladimir Jovanović.

Za ovo kratko vreme da li možete da napravite paralelu između rada u Srbiji i Hrvatskog, budući da vam je ovo prvi inostrani angažman u karijeri.

- Svaka sredina ima nešto svoje, ali jezik košarke jedinstven je u svakom delu sveta. Nema tu puno odstupanja u odnosu na ono šta se radi u Hrvatskoj, Španiji ili bilo kojoj drugoj zemlji. Ja se ni ne osećam kao da sam u inostranstvu, jer nema jezičke barijere, a sličan je i mentalitet ljudi.

Kakva je ekipa Cibone koju ste preuzeli i kakvi su vam ciljevi ove sezone?
- Ekipa je spoj mladosti i iskustva. Na nama je da to podignemo na viši nivo do kraja sezone, ispunimo rezultatske ciljeve koji su postavljeni i počnemo da se spremamo za narednu. A ciljevi su da ostanemo u ABA ligi, da budemo konkurentni u hrvatskom prvenstvu i da mladi igrače naprave napredak.

Da li ste stigli da malo upoznate Zagreb?
- Imam vrlo malo slobodnog vremena. Došao sam i odmah upao u ritam igranja dosta utakmica u kratkom vremenskom periodu, tako da sam uglavnom sa kolegama u kancelariji u klubu i sa igračima na terenu. Za ovo kratko vreme koliko sam ovde, a i ono što znam odranije, mogu samo da kažem sve najbolje, ali biće vremena da bolje upoznam Zagreb.

Eliminacija u Kupu na jednu loptu, ali vratiće se

Jovanović je na klupi Cibone debitovao dan nakon zvaničnog potpisivanja ugovora, i to pobedom, u četvrtfinalu Kupa Hrvatske. Zagrepčani su bili ubedljivi protiv ekipe Škrljevo, pobedili su sa 21 poenom razlike, ali je potom usledila eliminacija od Zadra u polufinalu, i to tesnim rezultatom 82:84. - Bilo je uzbudljivo u Zadru. Oni su dva puta pobedili Cibonu u domaćem prvenstvu, bili su favoriti, i odlučila je jedna lopta. Imali smo zicer za pobedu na dve sekunde pre kraja, ali smo promašili. Ali to je sport, jedna lopta odlučuje, ne samo jednu utakmicu, već i sezonu, karijere trenera i igrača. Mi ovog puta nismo ubacili tu loptu, ali siguran sam da to negde mora da se vrati. Na nama je da dobro treniramo, pa verujem da će tako i biti.

Vi ste i pomoćni trener reprezentacije Srbije, koju uskoro očekuju obaveze u kvalifikacijama za EP 2022. Kako je Cibona to prihvatila?

- Cibona je bila vrlo otvorena po tom pitanju, izašli su mi u susret, jer pored ovog posla u klubu, veoma mi je važan i angažman u nacionalnoj selekciji.

Očekuje vas važan zadatak na kvalifikacionom turniru u Tbilisiju (od 19. do 21. februara), posebno jer ćete sa još jednim pomoćnim trenerom Dejanom Milojevićem voditi ekipu u odsustvu selektora Igora Kokoškova. Da li je to za vas poseban motiv?
- Prema planu, Igor neće voditi prvi meč protiv Gruzije, ali bi trebalo da bude na klupi protiv Švajcarske. Nadam se da ćemo se svi dobro spremiti i ostvariti zacrtani cilj, a to je plasman na EP. Za mene je rad u reprezentaciji uvek veliki motiv.

Da li ćemo u ovom ciklusu kvalifikacija uspeti da obezbedimo plasman na EP?
- Siguran sam da hoćemo, ali dok na terenu to ne uradimo, možemo samo da kažemo da smo optimisti.

Trenerski put

Vladimir Jovanović je rođen 1984. u Mladenovcu. Trenersku karijeru počeo je 2012. kao asistent u stručnom štabu FMP-a. Prvi trener ekipe postao je 2017, i na klupi je proveo tri i po godine. Bio je i deo stručnog štaba mlađih selekcija reprezentacije Srbije, a od 2019. radi kao pomoćni trener selektora „orlova“ Igora Kokoškova

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: