Žarko Paspalj
Alo!/Marko Metlaš
Žarko Paspalj

Alo!/Marko Metlaš

Žarko Paspalj, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Uprkos plasmanu reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine (31. avgust - 15. septembar), naš legendarni košarkaš Žarko Paspalj grmi na FIBA, za koju tvrdi da je tokom najčudnijih i najtežih kvalifikacija izvršila nezapamćenu torturu nad igrom pod obručima.

Naglašavajući da govori u svoje ime, a ne kao funkcioner, Paspalj u razgovoru za „Alo!“ konstatuje da je „Srbija preživela nezapamćeni zločin prema košarci“, ali da očekuje da će se u FIBA ipak pojaviti neko razuman ko će okončati ovu golgotu.
Kako ste preživeli ove kvalifikacije za Mondobasket?
- Verovatno isto kao i ovi momci koji su se skupljali u roku od dva dana ne znajući nijednog momenta ko će uopšte da se pojavi, da igra. Mogu samo da zamislim kako je bilo selektoru Saši Đorđeviću u ovoj nejasnoj, nelogičnoj, nadasve čudnoj i značajno štetnoj situaciji za koju je kriva FIBA. Cilj je bio da se ozbiljno našteti košarci. Realno, za godinu dana su u tome i značajno uspeli.

Sa Jokićem na Mondobasket!

Sada, kada se sve završilo, kada smo izborili učešće na SP, ponovo gledamo ka Americi, ka Nikoli Jokiću, a odatle nit pisma, nit razglednice? - Brate mili, ako bi da igra, neka igra. To je njegova stvar. Zapravo, postoje dva scenarija - Jokić će igrati i neće igrati. Nekako sam i dalje siguran da hoće. U dobrim je godinama, sve je svoje završio kako treba. Njegova pomoć bi nam bila više nego potrebna. Uprkos svemu što se piše, lično sam ubeđen da će igrati, to bi bilo potpuno u redu. Ako ne bude igrao, to će već govoriti o odnosu prema reprezentaciji. Nekako mislim da ćemo na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama nastupiti s najkvalitetnijim timom. Bila bi gre'ota da se taj najbolji tim ne okupi u Kini i Japanu jer stvarno ima ogroman kvalitet.

Iz neznanja ili iz namere?

- Verujem da je neznanje. Ako se svesno radilo, onda je to pravi zločin. Ti stručnjaci nam je*aše majku za sva vremena.
Ko bi imao koristi od te priče?
- Znam samo da košarka nije imala koristi, već samo štetu, i to ozbiljnu, koja prerasta u katastrofu.
S ovim nakaradnim kvalifikacijama kao da je i košarka promenila oblik?
- Duga je priča to da li se ta igra promenila, ali ljudi iz krovne organizacije, koja se bavi svim ostalim osim NBA ligom, trebalo bi da se zapitaju šta uopšte rade u ovom sportu. Priča o popularizaciji košarke u Estoniji, Austriji, Monaku ili San Marinu ne pije vodu.
I dalje se suočavamo s problemima igrača koji nastupaju u Evroligi i NBA ligi, teško da je bilo ko od njih „100 odsto siguran“ da će zaigrati za reprezentaciju?
- To je ozbiljna glavobolja za svaki savez, za svaku reprezentaciju. Pa kakav stav i da imaju ti igrači, kada jednom igra jedan tim, drugi put treći, pa onda 17. tim. Postaje normalno da oni koji igraju po Evropi ili Americi vode računa da li će da se odazovu. Ovo je katastrofa. Računam da će već ove godine da se pojavi neko razuman ko će okončati golgotu evropske, a bogami i svetske košarke. Niko živ na svetu ne može da razume ovo što je urađeno s kvalifikacijama.

U Kinu na visok plasman

Da li je idealna petorka Srbije za Mondobasket: Teodosić, Bogdanović, Kalinić (Gudurić), Bjelica i Jokić?

- To je posao Saleta Đorđevića. Radiće i sada vredno i predano kako je radio i protekle tri godine. Ako budemo kompletni na Svetskom prvenstvu, svakoj reprezentaciji ćemo predstavljati ozbiljnu, ali ozbiljnu pretnju. Svakako, u Kini gađamo visok plasman.

Na Mondobasketu neće biti Slovenaca, aktuelnih prvaka Evrope, niti Hrvata...

- Nije mi jasno šta rade mnogi savezi i kako mogu da izdrže ovakvo iživljavanje i da pritom klimaju glavom ili ne rade ništa protiv ovakve organizacije. Kako se već nisu udružili i otišli da razgovaraju sa ljudima koji su očito pobrkali babe i žabe.
Ima li naš savez autoriteta da povede borbu protiv FIBA?
- A zašto bi mi uvek vodili borbu? Znamo kako se svako naše vođenje borbe završavalo. To ne treba da bude naša borba. Postoje jači savezi, značajniji, uticajniji. I stvarno ne znam šta se dešava sa tim ljudima. Opet, naglašavam, sve su to moja razmišljanja, ne i košarkaških foruma u kojima radim.
Kolika bi bila šteta da se kojim slučajem Srbija nije plasirala na Mondobasket, a igrala je na ivici ambisa?
- To nije opcija o kojoj smo uopšte mogli da razmišljamo. Mada ne mogu da kažem da nam ovaj sistem nije doneo ogromne teškoće. Prošli smo na Svetsko prvenstvo i to je najveća stvar. Druga opcija - šta bi se desilo, o tome ne želim da razmišljam. O tome neka razmišljaju oni koji nisu otišli, neka i dalje pružaju podršku FIBA. Samo se pitam kako će sad naći sponzore, kako će održati reprezentativnu košarku u svim kategorijama. Nije košarka samo A selekcija.

Miloš Teodosić

Profimedia.rs

Miloš Teodosić, Foto: Profimedia.rs

Odajete priznanje igračima koji su tokom kvalifikacija nosili dres reprezentacije Srbije?

- A šta će, mučenici. Prekidali su svoja prvenstva i trčali da igraju nekakve „prozore“ ili „vrata“, kako god ih zvali. Treba im odati priznaje zbog urednog odazivanja i želji koju su pokazali da igraju u ovako nakaradnom sistemu.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je još svetlih primera tokom iscrpljujućih kvalifikacija za Mondobasket, a Paspalj ističe jednog čoveka, istinskog kapitena...

- Fala bogu, Teodosić je čovek koji je ljubav i odnos prema reprezentaciji pokazao hiljadu puta. Napravio je veliki gest pojavljivanjem na poslednje dve utakmice. Samo njegovo prisustvo je bilo od velikog značaja i ogromna je razlika između prve i druge utakmice koju je igrao.