Zufer Avdija
Marko Metlaš

Košarkaška utakmica 28. kola Evrolige između Crvene zvezde i Makabija (večeras 19, Sportklub) biće od posebnog značaja za porodicu Avdija. Devetnaestogodišnji Deni Avdija, kao buduća NBA zvezda, uzdanica je „žutih“ iz Tel Aviva, a meču će prisustvovati i njegov otac Zufer (60), legendarni kapiten crveno-belih s početka 80-ih godina prošlog veka.

U razgovoru za „Alo!“ Zufer ne krije da s puno emocija iščekuje dolazak u Beograd.

- Dugo živim s porodicom u Izraelu, ali svaki put se silno obradujem dolasku u Beograd. Deset godina nosio sam dres Crvene zvezde, odigrao sam 262 utakmice i za taj klub me vežu najlepše uspomene. Drago mi je što će i moj sin imati priliku da oseti tu atmosferu koju prave navijači Zvezde, ona je bila posebna i kada sam ja igrao, a takva je i sada. Zvezda pred punim tribinama startuje sa plus 15 poena - ushićeno je za naš list rekao Zufer Avdija.

Deni je dvostruki prvak Evrope

Deni Avdija igra na poziciji krila i s mladom reprezentacijom Izraela ima dve titule šampiona Evrope (U18 i U19). U prvom meču u pobedi Makabija nad Zvezdom posle produžetka (84:69) u Tel Avivu igrao je deset minuta i za to vreme postigao dva poena.

 

Deni Avdija

Profimedia

Deni Avdija, Foto: Profimedia

 

Košarkaš rođen u Prištini bio je miljenik beogradske publike, otuda i ne čudi njegov odgovor za koga će večeras navijati.

- Kad je reč o ovakvim utakmicama, ne postoji odnos otac-sin. Moje srce će 95 odsto biti uz Crvenu zvezdu, a onih pet odsto pripadaće Deniju i Makabiju. Naravno, želim da mi dete odigra odličan meč, ali ko jednom obuče Zvezdin dres, do kraja života ostaje njoj privržen. I Denija vaspitavam u tom duhu, dobro on zna da mu je tata bio kapiten Crvene zvezde. Već sam ga vodio na nekoliko utakmica u Beogradu, bili smo čak i na večitom derbiju. Večeras će u „Areni“ biti i moj sin iz prvog braka i nadam se da ćemo svi zajedno uživati u pravom košarkaškom spektaklu - kaže Zufer Avdija, koji je svojevremeno nosio i dres reprezentacije Jugoslavije (69 puta), a osam godina nakon odlaska iz Zvezde igrao je za nekoliko izraelskih klubova.

Posle „Arene“ idem u karantin

Zbog koronavirusa Ministarstvo zdravlja Izraela uvelo je striktna pravila i svako ko se vrati u zemlju moraće da provede 14 dana u kućnom karantinu.

- Ta naredba važi i za mene i za sve košarkaše Makabija. Dolazak u Beograd mi neće teško pasti, ali posle treba izdržati te dve nedelje - uz osmeh će Zufer Avdija.

 

Zufer danas živi u Hercliji, gde vodi košarkašku akademiju i direktor je tamošnje sportske dvorane.

Na stalnoj vezi sa Nešom Ilićem

Zufer Avdija nijednog trenutka nije prekinuo vezu sa svojim omiljenim klubom.

- Čujem se sa Stevanom Karadžićem, Dejanom Radonjićem, Draganom Šakotom, Brankom Kovačevićem, ali najčešće sam na vezi sa Nešom Ilićem, mojim saigračem iz Zvezde. Inače, svakog leta dolazim u Beograd.

 

Komentari (1)

Vanja Grubac

06.03.2020 18:04

Ona Zvezda u kojoj je igrao Zufer I ova danas imaju samo slicne boje I grb.Navijaci znaju zasto jer nama niko ne moze da zabrani kako cemo da se zovemo.