Aleksandar Đorđević
Alo/Marko Metlaš
Gurović

Mozzart

Gurović, Foto: Mozzart

Odluka Aleksandra Đorđevića da podnese ostavku na mesto selektora košarkaške reprezentacije Srbije bila je njegov moralni čin nakon nezadovoljavajućeg petog mesta „orlova“ na nedavno završenom Mondobasketu u Kini.

Legendarni Sale nacionale predvodio je srpske košarkaše u prethodnih pet godina do tri srebrne medalje (Svetsko prvenstvo 2014, Olimpijske igre 2016. i Evropsko šampionat 2017. godine), što po mišljenju Milana Gurovića zaslužuje veliki respekt.

PROČITAJTE JOŠ:

- Otišao je dostojanstveno, šmekerski... Sale je veliki gospodin. Još pre prvenstva je planirao da se oprosti, treba mu skinuti kapu i zahvaliti mu se na svemu što je uradio. Čovek je osvojio tri srebra, koja sijaju kao zlato. I peto mesto je uspeh, ljudi, mi se borimo sa Španijom, koja ima 60 miliona ljudi, a da ne pominjem SAD, Rusiju i druge… Ima nas, bre, manje nego što Pariz ima stanovnika. Ljudima je to nevažno, nisu svesni da je mnogo teško osvojiti Svetsko prvenstvo - kaže Milan Gurović za „Sport plus“.

Videlo se da Đorđeviću nije lako što napušta klupu Srbije?

- Pretpostavljam da mu je teško što se rastao sa reprezentacijom. On je veliki profesionalac, poznajem ga dobro. I kao igrač, a kasnije i kao selektor, bio je veliki radnik i motivator, što je preneo na naše košarkaše. Sigurno je da je Đorđević narednom selektoru ostavio dobar temelj za dalji rad.

Aleksandar Đorđević

fiba.com

Aleksandar Đorđević, Foto: fiba.com

Možda će ga naslediti Igor Kokoškov...

- Naš čovek! Bilo bi odlično da on bude novi selektor. Izlišno je govoriti o njegovom košarkaškom znanju, iskustvu, godinama u trenerskom poslu. Dovoljan je pokazatelj to što je 10-15 godina u NBA ligi. Sećamo se i na koji način je sa Slovenijom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu. Dobrodošao je, treba da ga podržimo, čak i ako ne bude rezultata u početku, ne treba ga slati na giljotinu. Siguran sam da dobro poznaje reprezentativce. I ove iz NBA i iz Evrope.

Nedostajao je Teo, Bogdan i Jokić nisu mogli sami

Da li bi Srbija bolje prošla da Đorđević nije imao neplanirane kadrovske probleme uoči početka Mondobasketa?

- Falio je Teodosić, nema šta. Milosavljevićeva energija u odbrani takođe. Miloš je lider, motor ekipe, videlo se da imamo velike teškoće sa organizacijom napada. Primali smo 90 koševa, što nije normalno za taj nivo košarke. Kalinić je trebalo da bude u timu, on ima tu harizmu i inat i svojim igrama bi ulio veliko samopouzdanje čitavom timu. Bogdanović i Jokić nisu mogli sami - jasan je Gurović.

Da li ste zadovoljni petim mesto košarkaške reprezentacije Srbije na nedavno završenom Mondobasketu?

- Veliki znak pitanja. Zavisi iz kojeg ugla gledaš. Nekada moraš da osetiš tu gorčinu poraza, a ja sam to na svojoj koži doživeo 2005. godine. Znam kako im je, ne krivim ih, imali su loš dan, videlo se da su se neki stegli zbog važnosti četvrtfinalnog meča. Ubeđen sam da kada bi se danas sastali s Argentinom, da bi dobili 20 poena razlike. Momci su svesni grešaka na tom meču, šta da se radi.

Jelena Đoković završila u blatu, ova fotografija vredi bogatstva (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/S.M. DATUM I VREME: 18.09.2019. 17:55 Obradovala tolike mališane. Jelena Đoković, Foto: Alo/Vladimir Marković Najbolji teniser sveta Novak Đoković je sa suprugom doputovao u Srbiju, a da za par nema odmora svedoči i najnovija fotografija koju je objavila Jelena.

Kako komentarišete novog prvaka sveta - selekciju Španije?

- Španci su iskusno, šmekerski stigli do trona, a nisu bili toliko jaki kao što su bili ranije. Igrali su timski, sa tri lidera, Rubiom, Ljuljom i Gasolom, koji su stara škola, potpomognuta braćom Ernangomez. Nema šta, pokazali su da su najbolji i zasluženo su uzeli zlato. Takođe i Argentincima svaka čast na energiji i zalaganju za nacionalni tim, kao i Luisu Skoli, koji je sa 40 godina drugi na svetu - zaključio je Milan Gurović.

BONUS VIDEO:

Iz Crne Gore pravo u Minhen