Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predstavio je zvezdu Anadolu Efesa i novog igrača reprezentacije Šejna Larkina  tokom ceremonije otvaranja Atletskog stadiona "Burhan Felek" u Istanbulu.

Prema informacijama Turskog košarkaškog saveza, Erdogan i Larkin su razgovarali, a zatim je turski predsednik poklonio Larkinu dres. Svečanosti su prisustvovali i predsednik košarkaškog saveta te zemlje Hido Turkoglu i trener Efesa Ergin Ataman, kao i turski ministar omladine i sporta Muharem Kasapoglu.

 

Larkin je 1, februara objavio da je zvanično dobio državljanstvo Turske, te da bi se pridružio nacionalnom timu zemlje. Jedan od najbojih evroligaških strelaca i turska federacija razgovarali su mesecima pre postizanja dogovora.

 

Sa Larkinom u timu Turska će se takmičiti za mesto na Olimpijskim igrama 2020. godine na kvalifikacionom turniru koji se održava u Kanadi od 23. do 28. juna. Suočiće se sa Češkom i Urugvajem u grupi B, dok Grčka, Kina , i Kanada učestvuju u grupi A.

Larkin se smatra glavnim liderom u trci za MVP Evrolige 2019-2020. Prosečno ubacuje 22 poena, plus 4 asistencije i 3,2 skoka po meču, dok je Efes lider na tabeli sa 21-3. Turski tim je jedini koji je već napredovao do plej-ofa.

U dosadašnjoj sezoni, Larkin je postavio nekoliko istorijskih rekorda - postao je igrač sa najviše osvojenih bodova u jednoj utakmici, kada je u novembru ubacio 49 poena Albi, dok je četiri nedelje zaredom dobijao zvanje MVP kola. Nijedan drugi igrač nije osvojio nagradu u više od dva vezana kola.