Srbija SAD Košarka
A. Dimitrijević

 

Srbija SAD Košarka

A. Dimitrijević

Srbija SAD Košarka, Foto: A. Dimitrijević

 

FIBA je objavila najnoviju rang listu, koja će biti korišćena i za žreb za olimpijski turnir.

Naime, na najnovijoj FIBA rang listi, ekipa koju vodi Igor Kokoškov je posle februarskih nastupa (pobeda nad Finskom, poraz od Gruzije) smenila sa pete pozicije reprezentaciju Francuske. Na vrhu su ostali neprikosnoveni Amerikanci, a slede Španija, Australija, Argentina, pa Srbija i ostatak sveta.

Uslov je,naravno, da naši košarkaši na kvalifikacionom turniru u Beogradu od 23. do 28. juna najpre izadju iz grupe u kojoj su sa Dominikanskom Republikom i Novim Zelandom, a onda kroz polufinale i finale pobede i dva najbolja tima iz grupe u kojoj su Portoriko, Italija i Senegal, na olimpijske igre će ići kao petorangirana selekcija sveta.

U prvom "šeširu" biti SAD i Španija kao najbolje rangirane selekcije, a potom će ostali učesnici biti raspoređeni u "parove", pa će jedan tim ići na Amerikance, drugi na "furiju". To znači da su, osim Španaca, svih ostalih deset učesnika olimpijskog turnira imaju šansu da već u prvoj rundi kao mogućeg rivala dobiju strašnu selekciju SAD, u koju su sada pozvani svi asovi NBA lige.

Za sada su se na Igre kvalifkovali Japanci kao domaćini, a potom selekcije SAD, Španije, Francuske, Argentine, Nigerije, Irana i Australije.