Partizan - Huventud, finale
Youtube/Allin2
Partizan - Huventud, finale

Youtube/Allin2

Partizan - Huventud, finale, Foto: Youtube/Allin2

Košarkaši Partizana, na današnji dan pre 27 godina, ispisali su najuspešnije stranice srpske klupske košarke i pobedom u finalu u Istanbulu nad Huventudom 71:70 postali su prvaci Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

POPRILIČNO SAMOUVERENO! "Partizan je favorit, imamo kvalitetnije igrače a oni imaju samo jednog dobrog"

PORTUGALCI NA CENI! Fudbaleri protivnika Srbije u kvalifikacijama za EP, glavne mete letnje pijace!

ŠTA GOD DA JE BILO PRE - NESTAJE Stojković se prisetio 2010. i svog prelaska u Partizan! NAJAVIO JEDNU STVAR

Dramatičan meč 16. aprila 1992. godine u dvorani "Abdi Ipekči" odlučen je čuvenom trojkom Aleksandra Ðorđevića u poslednjoj sekundi, što mu je kasnije postao "zaštitni znak", uz kultne reči komentatora Dragana Nikitovića "tri poena, tri poena, vreme je isteklo, vreme je isteklo...".

Jako mladom timu (21,7 godina prosek), predvođenim sa sada najtrofejnijim evropskim trenerom u istoriji Željkom Obradovićem, nije smetalo ni to što je do krova Evrope došao sa samo jednom odigranom utakmicom u Beogradu zbog građanskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji, a dom mu je bila španska Fuenlabrada.

Crno-beli su na putu do najvrednijeg trofeja srušili Solnok, u grupnoj fazi bili četvrti sa skorom 9-5, onda u četvrtfinalu eliminisali Knor iz Bolonje sa 2:1 u seriji, pa potom milanski Filips (82:75) na Završnom turniru u Istanbulu, pre velikog trijumfa nad Huventudom.

PLAČE UZ ZASTAVU FRANCUSKE Slike i reči fudbalera obišle su svet: "Šta bih mogao da kažem..."

Šampioni Evrope sa Partizanom postali su Aleksandar Ðorđević, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Dragiša Šarić.