Okršaj Đorđevića i Brazilca na Olimpijskim igrama
Profimedia
Okršaj Đorđevića i Brazilca na Olimpijskim igrama

Profimedia

Okršaj Đorđevića i Brazilca na Olimpijskim igrama, Foto: Profimedia

Koliko se to negativno odrazilo na ispravnost odluka i uopšte kvalitet šampionata, a posebno u finalnom susretu Srbije i Slovenije, pokušali smo da saznamo u razgovoru sa našim nekadašnjim košarkaškim arbitrom Radetom Petrovićem.

Da li je FIBA odlukom da na proteklom šampionatu ne sude najbolje sudije, zbog sukoba sa Evroligom, oštetila evropsku košarku?

- To je vrlo bolno za košarku u celini. Neko je interes i potrebe košarkaške igre podredio ličnom sukobu - kaže Petrović za „Alo!“.

Mislite na čelnike FIBA?

- Mislim na one koji imaju vlast!

Da li su sudije Brazilac Maranjo, Italijan Sahin i Španac Konde, koji su vodili finalnu utakmicu, svojim greškama oštetili Srbiju?

Rate Petrović

petrovicsonja.com

Rade Petrović sa ćerkom Sonjom, Foto: petrovicsonja.com

- U takvim susretima, u kojima je ulog ogroman, a rezultat izjednačen, uvek se gleda na greške sudija. Uvek će biti situacija u kojima će sudije da počine greške, s tim što su u finalnom meču u Istanbulu arbitri pokazali neobučenost i nedozrelost za vođenje ovakvih susreta. Kao što kažemo za nekog igrača debitanta da nije dorastao izazovima velikih mečeva, tako možemo reći i za ove sudije. Oni, da upotrebim ovaj izraz, kao da su pali s Marsa! To pomalo kažem kao ogorčeni navijač.

Sudio na OI u Moskvi i Los Anđelesu

Rade Petrović je spadao među najbolje košarkaške sudije u bivšoj Jugoslaviji. Bio je i internacionalac i delio pravdu na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Los Anđelesu 1984. godine. Kasnije je obavljao i dužnost generalnog sekretara Košarkaškog saveza Jugoslavije, a njegova kćerka Sonja je sa ženskom košarkaškom reprezentacijom Srbije osvojila titulu evropskih šampionki u Budimpešti i bronzu na Olimpijskim igrama u Riju.

 

Činjenica je da su u finalnom susretu Slovenci imali čak 32 slobodna bacanja, a naši reprezentativci samo 15. Da li se radi o dvojnim aršinima, odnosno tendencioznom suđenju na štetu Srbije?

- Ne postoji sudija koji će na utakmici kao što je finalni susret Prvenstva Evrope biti tendenciozan, odnosno koji će namerno grešiti na štetu jedne strane. Kada se pogleda snimak utakmice, sigurno će se videti da su arbitri doneli pogrešne odluke na štetu oba rivala. Druga je, da ponovim, stvar što su oni bili nezreli i nedorasli da vode ovakav susret.

Na finalnom meču našim reprezentativcima su dosuđene dve sporne tehničke greške. Da li biste ih vi svirali?

- Postoje aksiomi u suđenju. Kad arbitar dosudi tehničku grešku, poslednjem gledaocu u poslednjem redu tribina u tom slučaju mora biti jasno da je takva njegova odluka zaista za tehničku. Druga je stvar da u svakoj tehničkoj grešci deo krivice snosi sudija.

Zašto?

- Da on ranije nije donosio neke sporne odluke, sigurno je da ni igrač ili trener ne bi imali razloga da budu ogorčeni i reaguju tako što će prigovoriti i zaraditi tehničku. Naravno, time ne umanjujem ili opravdavam greške igrača ili trenera - zaključio je Petrović.