KK Partizan
Twitter/ KK Partizan NIS
KK Partizan

Twitter/ KK Partizan NIS

KK Partizan, Foto: Twitter/ KK Partizan NIS

Partizan će sledeće sezone igrati u Evrokupu! Ovo je konačna odluka kluba koja je doneta posle višednevnog razmišljanja na temu "kom se carstvu prikloniti" - Evrokupu ili FIBA Ligi šampiona, takmičenju koje je javno pozvalo crno-bele da se vrati u njega posle tri godine.

Odlukom o poništavanju sezone u takmičenjima pod okriljem EKA Partizan je najviše oštećen, jer je imao dva širom otvorena puta ka plasmana u Evroligu, imao bi prednost domaćeg terena do kraja i u plej-ofu ABA lige i u nokaut završnici Evrokupa. 

Pre dva dana je iz kluba saopšteno da je Upravni odbor posle tročasovne rasprave doneo odluku da podrži predlog kojim se ovlašćuje predsednik Ostoja Mijailović da do petka donese odluku o budućem putu KK Partizan i saopšti je javnosti na konferenciji za medije, što je on malopre i učinio. Tada su posle konstruktivne rasprave članovi UO izneli podeljena mišljenja po pitanju budućnosti kluba, odnosno bilo je i onih za prelazak u takmičenja pod okriljem FIBA, koje je finansijski isplativije.

Mijailović je prvo govorio o sezoni koja je prekinuta i poništena, kako u Evrokupu, tako i u ABA ligi.

- Analiza prošle sezone je pokazala da smo se kao klub konsolidovali i igrački i finansijski. Ekipa sa Andreom Trinkijerijem na čelu uspela je da bude uspešnija na terenu od klubova koji su imali mnogo veći budžet. Pokazalo se da je odluka da igramo u Areni bila odlična. Hvala sponzorima, a posebno navijačima, koji su nam najveći sponzori, zbog kupovine ulaznica. Žao nam je što se desila svetska pandemija, koja je uzdrmala ceo svet i prekinula nam sezonu iz snova. Mi smo najveći gubitnici uz Efes u celoj Evropi, kako finansijski, tako i sportski. Poništenje sezone smo prihvatili kao stvar koja je morala da se dogodi. Čestitam gradskom rivalu na ostanku u Evroligi iako nije osvojio nijedan trofej. Dugo smo vagali kojim putem krenuti. Hvala i navijačima iz dijaspore, koji su bili uz nas na svim gostovanjima tokom sezone u Evrokupu. Odluka koju ću saopštiti je najteža u mom životu, a možda i u istoriji kluba. Obavili smo razgovore i sa ljudima iz FIBA i sa čelnicima kompanije EKA. Odluka nije ni protiv FIBA ni protiv Evrolige, odnosno Evrokupa, već samo u korist Partizana. Opcija je bila i da ne igramo Evropu. Na kraju smo odlučili da ipak igramo ponovo Evrokup, iako smo prerasli to takmičenje kao klub. Partizan je previše dao evropskoj košarci. U sledeću sezonu ulazimo sa istim trenerom i sa 70 odsto ekipe koja je bila na okupu pre prekida sezone. Andrea je sa ograničenim budžetom napravio čudo. Pokušaćemo i sledeće sezone da kroz Evrokup izborimo povratak u Evroligu.