Košarka
Ilustracija
Košarka

Ilustracija

Košarka, Foto: Ilustracija

Iako je poslednjih godina izgubila na značaju i uprkos tome što je u senci regionalnog šampionata, Košarkaška liga Srbije i dalje je dobra odskočna daska za mlade igrače, koji svoj talenat mogu da prikažu na velikoj sceni.

Pročitajte još:

U 14 klubova, koliko se takmiči u domaćoj košarkaškoj ligi, igraju 33 košarkaša koji nemaju državljanstvo naše zemlje i koji se nadaju da bi dobrim igrama mogli da privuku pažnju velikih klubova s ovih prostora.

Najbolji primer za tako nešto je Mert Akaj, mladi reprezentativac Turske, koji je pojačao Dinamik.

Devetnaestogodišnji košarkaš je prošle sezone nastupao za Darušafaku, gde je u okviru Evrolige beležio prosečno 11 minuta po meču, uz tri poena po utakmici, a kako je pao u drugi plan trenera te ekipe, priliku da pokaže sav talenat potražio je u redovima kluba s Dorćola.

Klub za najviše stranaca u tom takmičenju je Mladost iz Zemuna (5), koja je i filijala Partizana. Upravo tim putem, u taj tim stigao je reprezentativac Malija Sidiki Kone, koga su crno-beli poslali na kaljenje, a nedavno mu se pridružio i omaleni američku plejmejker Džastin Bibins, koji je prošle sezone u dresu poljskog Polfarma iz Gdanjska u proseku beležio nešto malo manje od 18 poena.

Daniloviću velika podrška, predsednik Crvene zvezde izostao sa Skupštine

AUTOR: Alo.rs/I.Dž. DATUM I VREME: 30.10.2019. 18:01 Na današnjoj sednici Skupštine KS Srbije, odlučeno je da Predrag Danilović ostane predsednik Košarkaškog saveza Srbije do kraja mandata. Skupština KSS, Foto: KSS Uprkos tvrdnjama iz Crvene zvezde da je sadašnjem rukovodstvu saveza istekao mandat još pre 8 meseci i da su čelnici Saveza samovoljno menjali Statut kojim je produžen mandat, aktuelni prvi čovek srpske košarke ostaće na toj funkciji.

Od zanimljivijih igrača koji su ovog leta stigli u Srbiju, svakako je najpoznatiji Amerikanac Džarid Rouds, koji je potpisao ugovor s Tamišom, a koji je nekadašnji član NCAA ekipe Misuri stejt. Novajlija u KLS ligi je i Adrijan Naumoski, član Napretka iz Aleksinca, koji je sin proslavljenog košarkaša Petra Naumoskog, nekadašnjeg asa Jugoplastike iz Splita i dvostrukog osvajača evropske titule.

Stranci u KLS

Borac (2)

Adi Alikadić (BIH)

Brajs Tejlor Džons (SAD)

Dunav (0)

Dinamik (3)

Mert Akaj (Turska)

Gregor Glas (Slovenija)

Bojan Tomašević (Crna Gora)

Kolubara (2)

Slobodan Pejović (Crna Gora)

Georgios Tusanis (Grčka)

Metalac (3)

Aleksandar Vasić (BIH)

Danilo Slijepčević (BIH)

Jovan Vojinović (Crna Gora)

Mladost (5)

Deril Taker (SAD)

Džastin Bibins (SAD)

Trej Dresel (SAD)

Đorđije Jovanović (Crna Gora)

Sidiki Kone (Mali)

Napredak (1)

Adrijan Naumoski (Severna Makedonija)

Sloboda (2)

Kortez Sels (SAD)

Tevin Foster (SAD)

Tamiš (3)

Džarid Rouds (SAD)

Nikola Lučić (Crna Gora)

Dejvid Filbihe (Belgijanac)

Vojvodina (2)

Pavel Lobarev (Slovenija)

Enes Latifagić (BIH)

Vršac (3)

Gejb Boler (SAD)

Džoni Vaser (SAD)

Miloš Savović (Crna Gora)

Zlatibor (1)

Radomir Marojević (Crna Gora)

OKK Beograd (3)

Rok Radović (Slovenija)

Karlo Matković (BIH)

Marko Kljajević (Crna Gora)

Novi Pazar (3)

Adi Zahiragić (BIH)

Aleksandar Todorović (BIH)

Nikola Korać (Crna Gora)

Većina klubova iz KLS lige, tačnije svi osim jednog, imaju u svojim redovima registrovane strance, a Dunav iz Starih Banovaca jedini je tim u čijem su sastavu samo domaći igrači.

Bonus video: Izjava Svetislava Pešića posle utakmice Zvezda - Barselona!