Zufer Avdija
Marko Metlaš
Zufer Avdija

Marko Metlaš

Zufer Avdija, Foto: Marko Metlaš

Zufer Avdija (60), nekadašnji kapiten košarkaša Crvene zvezde, ovih dana je dodatno ponosan na svog sina Denija (19).

Osim što Zuferov sin predstavlja budućnost izraelske košarke (igra za Makabi, predviđaju mu NBA karijeru), momak je od prekjuče ponosni vojnik države u kojoj je rođen, sa adresom kasarne u Tel Avivu.

Plata 800 šekela

Pojavila se informacija da svaki vojnik u Izraelu ima mesečnu platu od preko 3.000 evra, ali Zufer nam otkriva:

- Svaki vojnik mesečno će imati oko 800 šekela džeparca, to mu dođe oko 200 evra. Toliki je i minimalalc za civile.

Idealna prilika da se čujemo sa Zuferom, da ga pitamo pravi li u Svetoj zemlji ispraćaj svom nasledniku.

- Iako sam od 1990. godine u Izraelu, nisu mi poznati baš najbolje običaji prilikom odlaska mladića u vojsku. Reći ću vam samo da sam ponosan, baš kao što sam i na svoj životni period u Srbiji te 1985. Polovinu vojnog roka u JNA sam služio u Beogradu, polovinu u Subotici. Moj rod je bio PVO (protivvazdušna odbrana, prim. aut) i tada nisam imao priliku da se aktivno bavim sportom koji mi je već duboko ušao u krv - pomalo setno će Zufer.

Zufer Avdija u vojsci

Privatna arhiva

Zufer Avdija u vojsci, Foto: Privatna arhiva

Avdija senior nam objašnjava šta za svakog stanovnika Izraela znači služenje vojnog roka.

- Za vreme tih 11 meseci nisam mogao da se bavim košarkom. Srećom, Deni će moći. Zapravo, kao profesionalcu iz Makabija, a zbog planiranog odlaska u Ameriku, odložiće službu na neki duži period. Zadužio je uniformu, ali posle tronedeljne obuke u Tel Avivu biće slobodan neko vreme. Inače, ovde je vojni rok čak tri godine i obavezan je za svakog muškarca. Taj čin se smatra jednom od najvažnijih obaveza svakog momka.

Ovde nas prate preko telefona

Zanimljiv pristup borbi protiv koronavirusa imaju Izraelci.

- Kada se otkrije ko je zaražen, momentalno se ulazi u trag svima koji su bili u kontaktu sa tom osobom. Državne službe šalju SMS sa nazivom aplikacije koju svi novi potencijalni nosioci virusa moraju da instaliraju. Građani pristaju da im se prati kretanje, znaju da je to za njihovo dobro. Mene nemaju razloga da prate, ja iz kuće ne izlazim - kroz smeh će Zufer Avdija.

 

Komentari (1)

old Delija

03.04.2020 16:37

Srecno vam bilo I sve najbolje tebi I tvom sinu....