Evroliga Logo
euroleague.net
Evroliga Logo, Foto: euroleague.net

Legendarni Grk Nikos Zisis, koji je sa CSKA osvojio titulu prvaka Evrope 2008. godine, žestoko je kritikovao sadašnji sistem takmičenja u evropskoj eliti. Zisis je u prebogatoj karijeri igrao za AEK, Beneton, CSKA iz Moskve, Sijenu, Fenerbahče i Bamberg. Osvojio je i evropsko zlato u Beogradu 2005. godine sa reprezentacijom Grčke, srebro na Svetskom prvenstvu godinu dana kasnije i bronzu na Evrobasketu u Poljskoj.

Zisis se za grčki portal „SDNA“ dotakao aktuelnog trenutka u Evroligi, takmičenju koje je dugo godina igrao.

- Evroliga je odlična za timove koji igraju u njoj, ali nije dobra za košarku – poručio je Zisis. - Nije u redu imati ekipe sa garantovanim ugovorima koje, šta god da urade, znaju da će uvek igrati u Evroligi. Postoje neki drugi kojima bi u teoriji mogli da učestvuju tu, ali ustvari nemaju šansu. Generalno, bez obzira da li osvojiš titulu u bilo kojoj zemlji, ne možeš da igraš u Evroligi. To je nešto što čini da navijači izgube interesovanje. U Grčkoj mi mnogi ljudi to govore, na ulici, u prodavnicama, svugde. Kažu mi: „Ne gledam više košarku! Kako da gledam kada sam izgubio interesovanje!“ To je veliki problem. I tako je u svakoj zemlji. Lično, ja sam lud, gledam svaku utakmicu. Ali ne verujem da će prosečni navijač gledati sve mečeve Reala, Fenera ili Efesa. Ti timovi igraju sjajno, ali ne mislim da ih navijači gledaju.

Zisis je na kraju zaključio:

- Argument Evrolige je da sa ovim formatom imamo velike utakmice svako kolo. Ali sada rezultati ne vrede kao što su nekada. Ako CSKA izgubi utakmicu, ništa se neće desiti. Veliki timovi samo brinu o tome da li će imati prednost domaćeg terena u plej-ofu u aprilu. To su stvari koje, nažalost, štete košarci širom Evrope.