Milenko Savović
Marko Metlaš
Milenko Savović

Marko Metlaš

Milenko Savović, Foto: Marko Metlaš

"Osećanja su mi pomešana, tako da ne znam koje je teže od kojeg", priča Grbović.

Savović je mnogo čitao, voleo je umetnost, posebno muziku i posebno rokenrol, ali je bio i veliki prijatelj, omiljen kod svih koji su ga poznavali.

"Jednostavno, kad se dogode te situacije, kad ti umre neko blizak… Svi smo mi, koliko god se razilazili geografski ili vremenski, nekad i na po 10 godina, onda se odričete svega osim takve vrste prijateljstva. Savu poznajem od sezone 1978/79. godine, kroz juniorske reprezentacije do seniora, pa onda Partizan, gde smo se najviše družili. Da bi se bavio ovim sportom kojim se mi bavimo, da bi imao neki uspeh, ti moraš da imaš ekskluzivnu hemiju u ekipi. To je ekipa koja napravi vrstu prijateljskog 'klastera' i osvoji nešto. Bili smo više nego prijatelji. Što se njega tiče, bio je poseban tip, poseban košarkaš, zezali smo se da je on Dejvid Bouvi, tada velika zvezda, a da sam ja kao Springstin. Gile iz Orgazma mu je bio školski drug, pa smo govorili da je on u rokenrolu, mi u pikenrolu. Pomešana su mi sad osećanja, pomešana tako da se ne zna koje je teže od kojeg", priča Grbović za Mondo.

A kakav je bio van terena?

Milenko Savović

ALO/Marko Metlaš

Milenko Savović, Foto: ALO/Marko Metlaš

"Sava je u svakom smislu te reči bio potpuni modernista, ako mogu da se izrazim kroz neki umetnički pravac. Jedan specifičan, intelektualni tip, koji je bio u svim modernim tokovima. Posebno muzike, ne samo zato što je išao u školu sa Giletom. Jednostavno je bilo to vreme rokenrola i ceo je bio u tome. Ali, ne samo muzike. Znam da smo mi tada mnogo čitali, nisu morali da nas teraju, a on je čitao baš mnogo, uvek kad smo negde putovali nosio je mnogo knjiga. Bio je posvećen, radio je na sebi. I njegova pojava tada u to vreme – bio je izuzetno popularan, lep, simpatičan, Trebinjac, sa 2.10 visine. A bio je miran, potpuno intelektualan tip. Van košarke je bio posvećen umetnosti, svakoj vrsti, bio je foklor grada Beograda i to je ostao do kraja života. Ostao je u tom duhu grada Beograda i posle karijere. Sve to nosi svoje neko vreme i težinu, ali nije hteo da se odrekne beogradskog života, koji je tih godina i decenija bio centar regionalnog života i načina života", priča Grbović.

Savović je početkom februara hospitalizovan zbog koronavirusa.

"Jako mi je teško palo saznanje da je izgubio tu bitku. Pošto je javna ličnost, uputio je i tu poruku da je jako važno biti oprezan. Kad se baviš profesionalnim sportom, moraš da rizikuješ, a on je ceo život rizikovao, ponašao se okrenut sportskom razmišljanju. Jako mi je teško… Na kraju krajeva, vreme koje smo proveli zajedno je najkvalitetnije vreme jer smo za njega žrtvovali to neko normalno vreme", priča on.

PROČITAJTE JOŠ: