Trinkijeri, Trifunović, KK Partizan
Alo/Marko Metlaš
Trinkijeri, Trifunović, KK Partizan

Alo/Marko Metlaš

Trinkijeri, Trifunović, KK Partizan, Foto: Alo/Marko Metlaš

ABA liga će ipak imati samo tri predstavnika u Evrokupu, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpiju. Očekivalo se da će region imati najmanje četiri kluba u Evrokupu posle masovnog egzodusa klubova u FIBA Ligu šampiona, ali su se čelnici kompanije EKA odlučili da mesto uz Partizan dobiju samo Budućnost i Cedevita Olimpija.  

Specijalne pozivnice su zbog tržišta dobili francuski Nanter, španski Huventud i italijanska Venecija, a što se regiona tiče procenjeno je iz istih razloga da mesto u Evrokupu dobije Cedevita Olimpija jer bi, po mišljenju čelnika takmičenja, bilo mnogo da učestvuju dva kluba iz Crne Gore.

Sistem takmičenja ostaje isti, grupna faza će se igrati u četiri grupe sa po šest klubova, da bi po četiri kluba iz svake grupe prešli u TOP 16 fazu. Ta faza će biti podeljena u četiri grupe, a po dve najbolje iz svake grupe će u TOP 8 fazu, odnosno četvrtfinale, odakle će dalje igrati po nokaut plej-of sistemu, na dve pobede. Finalisti Evrokupa dobiće mesto u Evroligi za sezonu 2021/22, osim u slučaju da sezona opet ne bude otkazana kao prethodna, zbog mogućeg drugog talasa koronavirusa. Plan je da sezona počne 30. septembra i da se okonča finalnom serijom, od 6. do 14. aprila. 

Izvesno je da će takmičenje biti mnogo slabije nego lane, ali to ne znači da će crno-belima biti lako da ponove uspeh i budu najbolja ekipa posle TOP 16 faze, jer će izvesno Unikaha, Monako, UNIKS, Lokomotiva Kubanj i Virtus (ako ne pređe u Evroligu) napraviti izuzetno snažne ekipe.