Igor Kokoškov
EPA / Tolga Bozoglu
Igor Kokoškov

EPA / Tolga Bozoglu

Igor Kokoškov, Foto: EPA / Tolga Bozoglu

Mnogo prašine diglo se nakon finalnog meča Evrobasketa između Slovenije i Srbije (93:85). Iz srpskog tabora pojedini članovi su osuli paljbu po sudijama, posebno kapiten Milan Mačvan. Iako je, naravno, sportski čestitao protivniku na pobedi, nije mogao da zaboravi neke čudne odluke koje su u ključnim trenucima prelomile susret u korist „zmajčeka”.

Međutim, Igor Kokoškov, selektor šampiona Evrope, odbacio je optužbe iz srpskog tima da su sudije, sa Brazilcem Kristijanom Žesusom Maranjom na čelu, donele njegovom timu pobedu.

- Ko gubi ima pravo da se ljuti. Mačvan je moj dobar prijatelj, sarađivali smo u Klivlendu kada sam bio pomoćni trener, radili smo zajedno. Uvažavam njegovo mišljenje, ali verujte, ne postoji nikakva konspiracija, ni zakulisane radnje koje Košarkaški savez Slovenije radi sa sudijama. OK, to je možda bila jedna greška u odluci, ali ne bih ulazio u dublju analizu. Paljba po suđenju je skretanje sa teme i ne može umanjiti našu pobedu - rekao je Kokoškov za „Alo!”.

Nezaobilazna tema sa Kokoškovim je - Goran Dragić. I, logično, nameće se pitanje - da li bi Slovenci mogli da pariraju Srbiji bez njega.

Goran Dragić

AP/Thanassis Stavrakis

Goran Dragić, Foto: AP/Thanassis Stavrakis

 - Dragić je unikatan igrač. Ne postoji tim koji bi lako zamenio igrača tog kalibra. Ni NBA timovima ne bi bilo lako bez njega, sigurno je da bi voleli da ga imaju u timu. Eto, imali smo peh da se povredio Dončić, Dragić nije mogao da igra poslednju četvrtinu. Bio je to veliki hendikep za nas, Srbija nas je sustizala, tražili smo postavu koja može da preuzme odgovornost. U finišu je igrala postava koja nikada nije igrala u tom sastavu. Tražili smo dobitnu energiju. Da li sam sumnjao u pobedu? Lako je sada reći posle svega. Verovao sam da ćemo se boriti do kraja, da će nas i sreća poslužiti. Nisam imao sumnju u pobedu, ali svi su videli da je moglo da bude i drugačije - ističe trener Slovenaca.

Kokoškov ne smatra da su promašena bacanja Ognjena Kuzmića pri rezultatu 82:82 u finišu prelomila meč:

- Utakmica je bila toliko dinamična, svaki potez je odlučivao. Teško je izdvojiti jednu situaciju za koju biste mogli da kažete da je prelomila susret.

Kokoškov je dobio brojne čestitke otkako je postao šampion Evrope, ali neke je posebno izdvojio.

- Dva meseca nisam video sina, ćerku i suprugu, koji žive u Feniksu, i naravno da mi je od njih najdraža čestitka. Takođe, čestitala mi je porodica, brat u Beogradu... Bilo je mnogo pohvala i iz srpskog tabora, viđali smo se svakog dana. Saša Đorđević i ja smo „zaratili” na terenu, ali, naravno, to je samo tih 40 minuta dok traje meč. Čestitao sam i ja njemu, imao je fenomenalno leto, srećniji tim je pobedio - zaključio je Kokoškov.

Komentari (9)

MULJALI?

19.09.2017 07:44

KAKAV JE TO IZRAZ U SPORTSKOM REČNIKU?

Ja

19.09.2017 07:47

Mogli bi ti i Sale da se udruzite, gde bi vam bio kraj..? Salim se, naravno, "prejaki" ste da bi radili zajedno..

Jana

19.09.2017 08:14

Zasto uvek kad gubimo krivimo drugog valjda nam je to u DNK prvi put sam gledala neku utakmicu i mogu vam reci da su Slovenci mnogo bolje igrali od nasih, napad im je bio bolji nasi su dopustali njihova bacanja u kos dok oni nasima nisu i cini mi se da svaka lopta njihova zavrsavala nepogresivo u kosu ali nasa bogami nije i treba da se prihvati gubitak odmah sportski a ne kao nas uvek neko zjb-o

draga

19.09.2017 21:43

@Jana - Kada budes kao Ja pratila kosarku 40 godina, onda ces znati Neke stvari, a Sada Cuti...............

Nina

19.09.2017 21:44

@Jana - Ma kakvi, naši su imali dobru odbranu, naročito u trećoj i četvrtoj četvrtini. Nešto je drugo nas ukopalo, ne znam zašto. Jednostavno, nas trojka nije htela, a njih jeste... U svakom slučaju, odlična igra slovenačke reprezentacije, a i našem timu sve čestitke na srebru!

Djoko

19.09.2017 08:20

Pratio sam celo prvenstvo.Najvise bih voleo da smo mi osvojili zlato.Budimo realni,Slovenci su na ovom prvenstvu najbolje igrali i zasluzeno uzeli titulu.Kokoskov je izuzetan strateg,sto je i ovog puta pokazao.

Тртрћко

19.09.2017 08:28

Да се не претерујемо само могу да Јанезима честитам.Не да их је 'тела ,,тројка,,!У кошарци,ватерполу и фудбалу судије су закон!Знате ли колико % успеха зависи од њихове воље?СВЕ ЗАВИСИ ,,КАКВА ТИ ЈЕ РАКИЈА,,!Уз то да кажем А КОЛИКО ТО СРБА ИМА У СЛОВЕНАЧКОМ ТИМУ?

milan

19.09.2017 09:04

Utakmica je korumpirana kao i sudije,bas 3 puta tehnicka za nista..sramno.A cim Kokoskov pominje sudije sumnjam jako.Jedan sudija svira jedno a drugi drugo, znaci providni su totalno.Ali mi smi SRBI u bijemo sve redom idemi dalje

Lek

19.09.2017 11:50

Po licnim greskama dosudjenim nasim igracima zakljucio sam da jeste muljanje u pitanju.Kod sudija koji su sudili utakmicu ocigledno je to sto je Kokoskov neki faktor u NBA odigralo najvecu ulogu.Ljudi nije sala NBA.I sudijama je to bilo bitno.