Nikola Jokić
Printscreen/Youtube
Branislav Jokić

Tanjug/Zoran Žestić

Branislav Jokić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Gotovo da nema utakmice da Nikola Jokić nije u centru pažnje. Uglavnom je to zbog odličnog učinka na terenu, međutim, na meču protiv Vašingtona, osim još jedne dobre partije, bilo je i stvari koje verovatno naš košarkaš želi da što pre zaboravi - razbijen mu je nos, a potom je i isključen! Verovatno su i zbog toga njegovi Nagetsi pretrpeli poraz od Vizardsa (95:90).

Na meču koji je završio sa dabl-dabl učinkom (23 poena, 14 skokova), Nikoli je prvo razbijen nos u strašnom duelu sa Bobijem Portisom. Taj igrač je poznat i po tome što je, recimo, slomio jagodičnu kost Nikoli Mirotiću, što dovoljno govori o tome koliko je nasilan.

Bobi Portis i Nikola Jokić

Printscreen/Youtube

Bobi Portis slomio nos Nikoli Jokiću, Foto: Printscreen/Youtube

Posle tog duela, u kojem je bilo očigledno da je Amerikanac imao nameru da srpskog košarkaša izbaci iz takta, dogodio se i vrhunac nepravde prema srpskom centru. Na tri minuta i 47 sekundi pre kraja meča, Jokić je postigao koš preko Brauna za 88:88, ali sudije nisu dosudile očigledan faul. Jokić je počeo da se buni, arbitri su mu dali tehničku, a nekoliko trenutaka kasnije još jednu, što je značilo da mora u svlačionicu.

PROČITAJTE JOŠ:

I posle meča je bilo problema, pošto je Portisov bezobrazluk iznervirao Jokićevu braću, Strahinju i Nemanju, koji su se verbalno obračunali sa Portisom, ali i sa ostalim igračima Vašingtona. Obezbeđenje se nalazilo u blizini i nije dozvolilo da dođe do fizičkog okršaja nasilnika u dresu Vizardsa sa Nikolinom braćom.

Nikola: Isključen sam jer sam dobio batine

Jokić je objasnio šta se sve desilo na terenu i kako je došlo do isključenja.

- Bio sam fauliran 100 odsto na tri minuta pre kraja. Jasno se vidi na snimku. Rekao sam sudiji: „Džejms, udario me je sa dve ruke po glavi“. Ne znam da li sam opsovao, ali mi je dao tehničku. Pitao me je da li želim još jednu. Rekao sam mu „kako god“, a onda mi je zalepio još jednu - počeo je Jokić.

Ne zaboravlja Jokić na izjavu koju je dao pre početka sezone da želi da se kontroliše pred sudijama.

- Nekad je to zaista teško. Lopta je često u mojim u rukama, mnogo je kontakta. Ne očekujem da ću dobiti sve faulove, ali barem očigledne faulove bi trebalo da sviraju - kaže Nikola.

Jokić je oprostio Portisu na grubom faulu.

- On je samo napravio jake faulove, sa tim nemam problem - dodaje on.

Jokić se ne miri ni sa činjenicom da je Denver poražen i da tim nije pružio dobru partiju.

- Ovako ne smemo da igramo. Ruku na srce, bili smo tanki u drugom poluvremenu. Imali možda pet asistencija, nismo dobro šutirali. Imali smo otvorene šuteve, ali nismo bili u ritmu. Kada ne pogađamo, moramo da se okrenemo odbrani. To smo možda i radili, ali na suprotnoj strani terena nismo bili na nivou - zaključio je Srbin.

Nemile scene pogodile su Nikolinog oca Branislava, koji je upućen u sve što se dešavalo. Ne tako davno, pre dve nedelje, Jokić je takođe izgubio živce, zbog čega je isključen.

- Nisam se čuo sa njim posle meča, ali smo se dopisivali. Besan sam što je dozvolio da ga isprovociraju, dobio je dve tehničke za nekoliko sekundi. Osnovni problem je to što Denver kao klub nema autoritet kod sudija, a onda nema ni poštovanja. Kao da su svi zaprepašćeni otkud oni u borbi za prvo mesto. Vidim da Nikola ima velike probleme, dobija toliko batina, da je to strašno. Supruga je išla kod njega, mazala ga „gentamicinom“, sav je u ogrebotinama, modricama, što se može videti i tokom prenosa, kada pokazuje sudijama šta mu rade rivali. Pod košem se odvija ozbiljna tuča. Mora i on da se tuče, ali nažalost, sudije Nikolu kao ol star igrača ne štite, za razliku od zaštite koju imaju recimo Kari, Harden i druge zvezde NBA - kaže Jokić senior za „Alo!“.

Strahinja i Nemanja Jokić, Bobi Portis

Printscreen/Twitter

Strahinja i Nemanja Jokić u verbalnom okršaju s Bobijem Portisom, Foto: Printscreen/Twitter

Bilo je gusto i kada su braća htela da se obračunaju sa igračima Vašingtona...

- To je naša, tipično srpska reakcija jer se mnogo unosimo u sport. Ne sviraš pet faulova na Nikoli i u borbi za loptu sviraš faul koji je nepostojeći. Mi Balkanci ne možemo mirno da gledamo, za razliku od mnogih Amera. Oni se lepo najedu, napiju i odu. Sećam se, na jednoj NBA utakmici u gostima, došli su momci, popili pet piva i napustili dvoranu tri minuta pred kraj meča, a bilo je egal! Pitam se da li sam ja normalan što se nerviram, zašto dižem sam sebi pritisak. Američki pristup sportu je drugačiji. Mnogo su smireniji. Imaju i oni vatrene navijače, ali su u manjini. Tamo možete videti da muž i žena sede u različitim dresovima. To je kod njih normalno - kaže on.

Navijač izbačen jer je branio Srbina

Navijač Denvera je izbačen iz hale jer je sudiju, koji je Afroamerikanac, nazvao rasistom. Zanimljivo je da se to desilo po završetku meča, kada su igrači i zvaničnici napuštali teren. Počeo je da dobacuje sudiji zamerajući mu na ophođenju prema Jokiću, nakon čega je reagovalo obezbeđenje i izvelo ga iz hale.

Nikolu razbijen nos neće sprečiti da zaigra na narednom meču Denvera.

- Rekao mi je da nije krupna povreda. Problem je u tome - da su dobili ovu utakmicu, bili bi sigurno drugi. Sad moraju da se potrude za drugo mesto, da bi imali prednost domaćeg terena u ključnim borbama u plej-ofu. Mogu da budu i prvi posle ligaškog dela, nije ni to nemoguće. Nadaju se tituli, ljudski je nadati se, ali na papiru, Golden stejt je neprikosnoven, ima najjaču petorku. Možeš ih pobediti jednu, dve utakmice, ali u borbi do četiri pobede, to je baš teško - dodaje on.

Nikola Jokić

AP/David Zalubowski

Jokić je imao šta da prigovori sudiji, Foto: AP/David Zalubowski

Trener Meloun: Jokić ne sme to da radi

Koliko god Majkl Meloun, trener Nagetsa, ima razumevanja Jokića, dodaje da Srbin ne sme da gubi živce.

- Ne sme sebi da dozvoli da ga izbace. Ne zanima me šta mu rade, koliko je loše suđenje. Svirali faul ili ne. Mnogo je važan za tim da bi dopustio da ga isteraju u ključnom trenutku - rekao je Meloun.

Nikola ranije nije gubio nerve, ne poznajemo ga kao igrača koji lako gubi živce.

- Govorim mu često: „Smiri se, razmisli. Ne smeš da reaguješ na prvu loptu“. Ali nekad dobije toliko batina, da ga to izbaci iz takta. Neujednačen kriterijum suđenja ga strašno pogađa. Istina je, ranije nije bio ovakav. Treba uzeti u obzir i da je kraj ligaškog dela sezone, da su igrači umorni, da su ulozi veliki, sve to stvara dodatan pritisak - zaključio je Branislav Jokić.

Komentari (1)

a

01.04.2019 22:10

da mu je boja koze tamna bio bi zasticen.