Nikola Jokić i Majk Meloun
AP
Nikola Jokić i Majk Meloun

AP

Nikola Jokić i Majk Meloun, Foto: AP

Dame i gospoda - valjda je sada svima na svetu jasno! Košarkaška reprezentacija Srbije učiniće sve što može da bi se dokopala zlatne olimpijske medalje!

U prilog takvoj tezi, u noći između utorka i srede stigla je vest koju teško da je neko očekivao!

Kojim putem do Tokija

Srbija će se za vizu za Olimpijske igre boriti u Beogradu. Turnir će se održati od 23. do 28. juna u „Štark areni“, a samo najbolji od šest timova igraće u Tokiju. Rivali u grupi A su nam Dominikanska Republika i Novi Zeland, dok će borbe u grupi B voditi Portoriko, Italija i Senegal. Put do Tokija vodi kroz polufinale (A1-B2, B1-A2) i naravno pobedu u finalu. Nema dileme, to za Srbiju nikako nije nemoguća misija.

 - Glavni trener Denver Nagetsa Majk Meloun potvrdio je da će se priključiti košarkaškoj reprezentaciji Srbije na predstojećem Olimpijskom kvalifikacionom turniru koji se održava u Beogradu. Po završetku plej-ofa u NBA on će se direktno priključiti reprezentaciji Srbije i stručnom štabu - navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Košarkaškog saveza Srbije.

Razvojni put Majka Melona

* Rođen je 15. septembra 1971. u Njujorku.

* Njegov otac Brendan takođe je bio glavni NBA trener (Toronto i Klivlend), a bio je deo stručnog štaba Detroita koji je osvojio titule 1989. i 1990.

* Majk je pohađao srednje škole Senton Hol i Vorčester, a studirao je na koledžu Lajola.

* Karijeru je počeo kao asistent u školi Frends u Baltimoru 1993. godine.

* Funkciju pomoćnika obavljao je i na koledžima Oukland, Providens i Menhetn.

* U NBA je došao 2001. kada je stigao u Njujork.

* Radio je kao asistent i u Klivlendu (2005/10), Nju Orleansu (2010/11), Golden stejtu (2011/13).

* Prvi put postao je glavni trener u Sakramentu u sezoni 2013/14.

* U Denveru je od 15. decembra 2015. godine. * U momentu kada je postao deo stručnog štaba Srbije vodio je 434 utakmice kao glavni trener uz učinak od 212 pobeda i 222 poraza.

Jasno je kao dan da ovakva vest znači i da će novi selektor Srbije Igor Kokoškov imati na raspolaganju i prvu zvezdu Denvera Nikolu Jokića, naravno ukoliko se ne dogodi nešto što niko ne želi, pa se najplaćeniji srpski košarkaš povredi. Meteorski razvoj Jokića u Denveru direktno je vezan za saradnju s Melounom. Ovaj Njujorčanin, koji će 15. septembra napuniti 49 godina, od starta je ključna figura u razvoju našeg najpoznatnijeg igrača, pa ne čudi što ga mnogi i nazivaju Nikolinim košarkaškim ocem. Odluka Melouna da se priključi reprezentaciji Srbije ne bi smeo da čudi. S prethodnim selektorom Aleksandrom Đorđevićem blisko je sarađivao kada je reč o odlukama vezanim za Nikolino učešće u nacionalnom timu. Prošle godine Đorđević je putovao u Kolorado, gde je bio uz stručni tim Nagetsa, a Meloun je bio gost KSS-a na meču protiv Litvanije u „Areni“. 

Srbija, Beograd, kao ni Sombor, nisu nepoznanica za Melouna. Tokom prethodne dve godine dolazio je kod Jokića u Sombor, dobro je upoznat sa istorijom našeg naroda i države. Dok je Saša Pavlović igrao za Klivlend, Meloun je bio asistent u stručnom štabu, a nedavno je idol navijača Partizana govorio i o tome koliko je Majk verziran kada je reč o Srbiji.

- Stalno mi je pričao о našoj istoriji, ratu u bivšoj Jugoslaviji i ponekad sam imao utisak da o tome zna više od mene, a kad god bi video mog oca na tribinama, stalno mu je pokazivao tri prsta. On zaista obožava Srbiju. Znao sam da će biti dobar trener, samo je bilo potrebno da mu se pruži šansa. Kada sam video da je Jokić kod njega u timu, bio sam ubeđen da će dobiti pravu šansu - objasnio je Pavlović.

Učinak NBA aduta ove sezone

Nikola Jokić

Denver

19,3 poena

9,9 skokova

6,4 asistencije

31,2 minuta

 

Bogdan Bogdanović

Sakramento

14,5 poena

3 skoka

3,6 asistencija

28,1 minut

 

Nemanja Bjelica

Sarkramento

12,2 poena

6,4 skokova

2,5 asistencija

27,3 minuta

 

Boban Marjanović

Dalas

6,1 poen

4,5 skokova

0,4 asistencije

10 minuta

 

Marko Gudurić

Memfis

4,5 poena

1,9 skokova

1,4 asistencije

13,8 minuta

Meloun će u reprezentaciji Srbije biti savetnik Igoru Kokoškovu, a na startu ove sezone jasno i glasno je rekao da je nezadovoljan statusom koji je Nikola imao u reprezentaciji tokom Svetskog kupa na kome je Srbija osvojila peto mesto.

- Razočaravajuć nastup. Gurali su ga na poziciju četiri, mečeve je počinjao sa klupe. Uzbuđen je što je to sada prošlo i što se vratio u tim u kojem se oseća lagodno. Na mestu je gde zna kako se igra, na koji ga način koristimo. Ovo nije zamerka Srbiji ili Saši Đorđeviću koji je sjajan trener, ali mislim da je Jokić izuzetno srećan što je ponovo s nama. Zadovoljan sam u kakvom je psihofizičkom stanju - rekao je Meloun pred početak trening kampa Denvera ove jeseni.

Amer doneo uspeh Litvancima

Volimo da kažemo da je Srbija košarkaša zemlja. I s ponosom ističemo kako smo jedan od retkih nacionalnih timova koji su se oduprli trendu uzimanja naturalizovanih igrača (obično Amerikanca) koji bi popunili rupe u timu. Uz nas ovom trendu ponosno prkosi još samo Litvanija. Ipak, ne treba zaboraviti da je neke od najvećih uspeha u istoriji Litvanija ostvarila dok je u stručnom štabu ovog tima bio Amerikanac Doni Nelson! Dok je on bio u nacionalnom timu, Litvanci su mogli da se pohvale sa tri bronzane medalje na četiri OI, srebrom na EP, a potom i zlatom na Evrobasketu 2003. godine.

Sve ovo znači da je vizija igre Srbije pod komandom Igora Kokoškova potpuno vezana za Jokića i da KSS čini sve da bi se superstar osećao kao kod kuće kada je u dresu s našim grbom. U prilog ovoj tezi ide još jedna činjenica - Kokoškovu će jedan od asistenta biti i Dejan Milojević, trener koji je Jokića afirmisao u Megi i sa kojim Nikola ima sjajan odnos.

Vreme je za neku novu Srbiju. Prvi izazov biće plasman na Olimpijske igre, a onda... Nije ni to zlato tako daleko. Vreme je za NBA Srbiju!