Toronto reptors
EPA-EFE/LARRY W. SMITH SHUTTERS
Toronto reptors

EPA-EFE/LARRY W. SMITH SHUTTERS

Toronto reptors, Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH SHUTTERS

Toronto Reptorsi su po prvi put u svojoj istorji 24-godišnjoj istoriji, postali šampioni najjače lige sveta, oni su u šestoj utakmici velikog finala pobedili dvostrukog uzastopnog šampiona i to u njihovoj areni 114:110 i ukupnim rezultatom 4:2 došli do pehara!

Najkorisniji igrač finalne serije je bivši igrač San Antonija, Kavaj Lenard koji je uspeo da ponovi uspeh iz 2014. godine. On je uz Lebron Džejmsa i Karim Abudl Džabara postao treći igrač koji je osvojio sa dva različita tima ovo priznanje!

Toronto je ujedno postao i prvi tim iz Kanade koji je došao do šampionskog prstena, ali i prva ekipa koja je u finalu tri puta u gostima uspela da savlada aktuelnog šampiona lige.

PROČITAJTE JOŠ:

Kavai Lenard

twitter/Raptors

Velika nesreća je zadesila Golden Stejt Voriorse pošto im se povredio i Klej Tompson u finišu treće četvrtine, on je do povrede postigao 30 poena, a bivši šampion nije mogao da računa ni na Kevina Durenta, koji će najverovatnije propustiti sledeću sezonu zbog operacije ahilove tetive!

Najveću prednost na utakmici je imao Toronto i to na samom startu 9:0, što dovoljno govori koliko je bilo neizvesno do samog kraja.

Gostujući tim je u prvom poluvremenu predvodio njihov "pitbul" čovek koji je dao toliko godina ovoj franšizi i koji je ostao bez svog prijatelja, Kajl Lauri, da bi palicu preuzeo Fred Vanvlit koji je totalno neočekivano zablistao kada je bilo najpotrebnije.

Kao i u prethodnom meču i Orakl areni su mogli da prokockaju prednost koju su stekli do samog finiša.  Voriorsi su se vratili od 6 poena deficita i čak su imali napad za pobedu, ali Stef Kari nije iskoristio svoje najjače oružje, šut za tri.

MVP finala, Kavai Lenard je stavio tačku na pobedu slobodnim bacanjima i doneo titulu treneru Nik Nursu koji je prvi čovek koji je osvojio G ligu(Rang niža) i NBA ligu.

Kajl Lauri je predvodio Toronto sa 26 poena (4/7 za tri), uz 7 skokova i 10 asistencija, isti broj poena imao je i Paskal Siakam, uz 10 skokova, Vanvlit je dodao 22 (5/11 za tri), baš kao i Lenard (7/16 iz igre, 1/5 za tri).

Kod Voriorsa, koji nisu uspeli četvrti put u poslednjih pet sezona da osvoje titulu, Tompson je do povrede postigao 30 poena (4/6 za tri), Andre Iguodala je zabeležio 22, Kari 21 (3/11 za tri), a Drejmond Grin 11, uz 19 skokova i 13 asistencija.