Nikola Jokić
Profimedia
Nikola Jokić

AP/David Zalubowski

Nikola Jokić, Foto: AP/David Zalubowski

Zvaničan sajt NBA lige objavio je tekst uz konstataciju da bi srpski košarkaš Nikola Jokić trebalo da bude proglašen za najkorisnijeg igrača ligaškog dela sezone.

Jokić je trenutno osmi po broju asistencija u čitavoj ligi (da ne zaboravimo činjenicu da se radi o centru) sa prosekom od 7,4 po meču. Snažni igrač ima više od 500 završnih dodavanja za koš i jedini je uz legendarnog Vilta Čembrlejna sa takvim učinkom među visokim igračima.

- Pod njega je stavljen veliki pritisak pošto je glavni igrač našeg tima. Ali, on ne beži od te uloge. Sve oči su konstantno uprte u njega i on se fenomenalno nosi sa time - reči su Majkla Melouna, trenera Denvera.

Dalje, Jokić je peti u ligi po tome koliko je direktno učestvovao u pobedi "grumenja" (11,5), a drži i treće mesto u odnosu na to koliko je tim bolji kada je on na parketu, a ekipa iz Kolorada prosečno daje skoro 10 poena više kada je srpski centar na terenu (9,5).

Nikola Jokić

AP/David Zalubowski

Nikola Jokić, Foto: AP/David Zalubowski

Sa 12 tripl-dabl učinka u sezoni on je treći najmlađi košarkaš u NBA ligi koji je to dostigao (iza legendarnih Oskara Robertsona i Medžika Džonsona). Uz Lebrona Džejmsa jedini je koji je najbolji u timu za koji nastupa po broju poena, skokova i asistencija.

Mnogima preko Atlantika je to dovoljno da Jokića smatraju za čoveka koji bi morao da dobije nagradu za najkorisnijeg igrača lige. Uostalom, zahvaljujući njemu Denver je sada tu gde jeste (a drži drugu poziciju na Zapadu sa učinkom 53-27).

SKANDAL! Španci šokirani odlukom Evrolige TRAŽE HITAN SASTANAK

I baš zato američki novinari sa zvaničnog sajta lige nemaju dilemu ko je ove sezone bio MVP.