Greg Popovič
EPA-EFE/ADAM S DAVIS
Greg Popović

EPA-EFE/WU HONG

Greg Popović, Foto: EPA-EFE/WU HONG

Novinar Njujork Tajmsa Mark Stajn potvrdio je da će do kraja meseca košarkaški reprezentativni program SAD objaviti širi spisak igrača na koje će selektor Greg Popovič računati za Olimpijske igre u Tokiju.

Kako je direktor reprezentativnog programa SAD Džeri Kolanđelo najavio, spisak bi trebalo da broji oko 40 imena. Do juna bi taj roster trebalo da bude „skraćen“ na 12 košarkaša, koji će početkom jula započeti pripreme za turnir koji će se održati u japanskoj prestonici.

Iza američke selekcije nalazi se katastrofalno leto, u kojem je tim SAD izgubio takmičarske mečeve u seniorskoj konkurenciji prvi put od 2006. godine i završio takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kini na razočaravajućem sedmom mestu, pošto su izgubili od reprezentacija Francuske i Srbije.

Greg Popović

EPA/Wu Hong

Greg Popović, Foto: EPA/Wu Hong

Situacija vrlo podseća na Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, kada je SAD na turnir došla sa tzv. „Timom iskupljenja“ posle velikog neushpeha doživljenog na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine. Tadašnja ekipa predvođena Kobijem Brajantrom, Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i ostalim zvezdama smatra se najjačim timom SAD od originalnog „Drim tima“ 1992. godine u Barseloni.

Ostaje da se vidi kakav će biti odziv na prozivku Grega Popovića, pošto je pred Mundobasket treneru San Antonio Sparsa otkazalo skoro 20 košarkaša.