Grobari
Marko Metlaš
Grobari

Marko Metlaš

Grobari, Foto: Marko Metlaš

Danas je tužna godišnjica u crno-belim krugovima. Nekadašnji košarkaš Partizana ubijen je posle treninga ispred dvorane "Pionir" pre 19 godina. Ubica i dalje nije pronađen i priveden pravdi.

Članovi porodice, prijatelji i nekadašnji saigrači Harisa Brkića, održali su sedamnastogodišnji pomen nekadašnjem kapitenu Partizana i košarkašu Budućnosti, Bosne i čačanskog Borca koji je na današnji dan preminuo sa 26 godina.

Haris Brkić

Marko Metlaš

Haris Brkić, Foto: Marko Metlaš

Pored ostalih, danas su legendarnom košarkašu Partizana još jednom poštu odali Miroslav Berić, Zoran Stevanović, Zoran Sretenović sa suprugom, Žarko Stijović, Jadranko Nikolić i Mlađan Šilobad.

Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu, a košarku je počeo da trenira u KK Bosna sa 10 godina. Kao sedamnaestogodišnjak, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka. U redovima čačanskog tima, Brkić beleži svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji. Sledi povratak u Partizan, gde je za šest sezona osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna kupa.

U sezoni 1997/98, Brkić je bio kapiten tima koji je izborio plasman na "final four" u Barseloni. U sezoni 1999/00, Brkić je igrao za podgoričku Budućnost gde je i započeo sezonu 2000/01.

Nedugo zatim, vratio se u svoj Partizan, a kobnog 12.12.2000. godine je na parkingu ispred nekadašnje dvorane "Pionir" napadnut vatrenim oružjem, pogođen je sa dva metka. Prvi je završio u predelu jagodične kosti, a drugi ispod oka. Napadač je neprimećen pobegao, a slučajni prolaznik je zatekao nepomično Brkićevo telo. On je obavestio ljude koji su se nalazili u hali Pionir. Brkić je prebačen u Urgentni centar, potom je operisan. Tri dana kasnije, podlegao je povredama.