Nostalgičan:  Žarko  Paspalj
Oliver Bunić
Nostalgičan:  Žarko  Paspalj

Oliver Bunić

Surovo realan: Žarko Paspalj, Foto: Oliver Bunić

 

Inovativnu ideju je u razgovoru za „Alo!” izneo legendarni košarkaški as Žarko Paspalj...

- Privatizacija je jedino rešenje i za Partizan i za Crvenu zvezdu. Drugog nam spasa nema. Situacija je postala dramatična, nepodnošljiva. To što se danas dešava Košarkaškom klubu Partizan desiće se sutra i Zvezdi. Na prodaju klubova čekamo 15 godina i ukoliko se ne obezbede zakonski okviri za njeno sprovođenje, čitava ta priča će otići u nepovrat.

Šta konkretno predlažete kada su košarkaški klubovi u pitanju?

- Da se ne lažemo - košarka nije profitabilan sport. Stoga bi privatizacija košarkaških klubova trebalo da bude sprovedena u paketu sa prodajom fudbalskih klubova! Samo tako i nikako drugačije. Ne vidim drugi način da naš trofejni sport opstane.

Udovičić pomenuo privatizaciju, pa zaćutao!

- Čovek koji bi trebalo da odgovori na pitanja o privatizaciji klubova je ministar sporta Vanja Udovičić. Sećam se da je u trenutku kada je postavljen za ministra rekao da će privatizacija biti prva stvar kojom će se baviti. Tada je prvi i poslednji put pomenuo tu temu. Hm, siguran sam da će on, kao čovek koji poznaje sport, pronaći prava rešenja - kaže Paspalj.

Mislite da je pozicija fudbalskih klubova bolja, bez obzira na višemilionska dugovanja?

- Koliko god da je naš fudbal raspadnut, loš, ipak donosi neki novac i takav može da bude nekome interesantan. Zvezda i Partizan, kao dva velika brenda, još mogu da se prodaju, makar za dugove koje su napravili. Samo jedne sezone da se neko od njih kvalifikuje u Ligu šampiona ili u Ligu Evrope, došlo bi do velikog priliva novca. Košarkaški klubovi, nažalost, nebitni su u svetu biznisa jer ne donose pare. Zato, samo šlepajući se uz neke nove fudbalske gazde bi i košarka preživela. Slično rade Barselona, Real, Fenerbahče...

Kako to da neki košarkaški klubovi već nisu ugašeni?

- Država treba da pomaže košarci jer bez toga trenutno ne može da opstane. Samo, kod nas se decenijama dešava to da klubovi zavise od toga da ako Mika voli crveno - daće crvenom, a ako Žika voli crno - daće crnom. To više ne sme da ima veze ni sa Mikom, ni sa Žikom, već mora da ima veze sa pravim odnosom prema sportu - zaključuje Žarko Paspalj.

 

Komentari (1)

Zeljko

18.06.2017 18:16

Bravo Paspalj! Jos da iz KSS-a sklone i Miku i Ziku, samo malo sutra, previse je tu menadzerskih ineresa upleteno