Mileta Lisica
KK Crvena zvezda
Mileta Lisica

KK Crvena zvezda

Mileta Lisica, Foto: KK Crvena zvezda

Rođen je u Somboru 1966. godine, a u Zvezdi je nastupao u dva navrata. Kao krilni centar meke ruke, plemenitog košarkaškog kova ali i veliki borac na terenu, davao je celog sebe u dresu Crvene zvezde i pomogao joj da dođe do dve titule prvaka Jugoslavije i superkupa Jugoslavije uz titulu najkorisnijeg igrača finala šampionata. U tim godinama bio je jedan od najboljih strelaca i skakača Crvene zvezde, a zbog ogromnog požrtvovanja bio je jedan od omiljenih igrača navijača Crvene zvezde koji su se rado sećali „Lije“ i u godinama kada je napustio Mali Kalemegdan.

U Crvenoj zvezdi je ukupno odigrao 103 utakmice i postigao 1345 poena. Pored Crvene zvezde u kojoj je postao za kratko vreme, zbog svega što je učinio stekao status legende, Mileta Lisica igrao je za ekipe Poliestera iz Priboja gde je i ponikao, Slobode, Borovice iz Rume, Pivovarne iz Laškog, francuskih ekipa LE Mana i Limoža, Lavova i Novog Sada gde je nastavio da živi pošto je završio igračku karijeru.

Mileta Lisica

KK Crvena zvezda

Mileta Lisica, Foto: KK Crvena zvezda

Put Mileta Lisice do košarkaških visina je prava filmska priča. Rođenje u priboju 12. juna 1966. godine, gde je radio u lokalnoj fabrici FAP kao metalostrugar, a uporedo je igrao za lokalni tim Poliester. Nekako je uspevao da uskladi posao u dve smene sa utakmicama i treninzima, uz razumevanje za povremene izostanke s posla.

Njega je u Crvenu zvezdu doveo legendarni trener Partizana Duško Vujošević u sezoni 1991/1992.

- Imao sam ugovor na četiri godine. Da se nije desio rat, hteo ne hteo morao bih da ostanem u Tuzli ili da neko plati obeštećenje pa da me uzme. Tadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Kapičić zvao me je otprilike tri meseca pre početka rata, ali imao sam ugovor i nisam znao šta da mu kažem. Međutim, počeo je rat i u Tuzli mi kažu: 'Hajde ti kući, ne treba da budeš ovde'. Kada sam se vratio u Priboj, Kaponja me je ponovo zvao da dođem u Zvezdu - ispričao je Lisica nedavno i intervjuu za "Sportklub"!

PROČITAJTE JOŠ: