Kobi Brajant
EPA/SHUTTERSTOCK OUT
Kobi Brajant

EPA/SHUTTERSTOCK OUT

Kobi Brajant, Foto: EPA/SHUTTERSTOCK OUT

Gotovo neverovatna vest stigla je iz Amerike - kartica sa likom pokojne NBA ikone Kobija Brajanta prodata je na onlajn aukciji za skoro 1,8 miliona dolara čime je postala jedna od najskupljih u istoriji sakupljanja ove vrste sportskih uspomena, preneo je američki ESPN. Kartica je iz sezone 1996/1997. kada je slavni košarkaš bio u svojoj prvoj NBA sezoni, a razlozi za tako visoku cenu su činjenica da je ta kartica samo jedna od dve napravljene i da je u „perfektnom stanju“, kako navodi kuća koja je organizovala licitaciju – „Goldin aukcije“.

Puno ime kartice je "1996-97 Topps Chrome Refractors #138 Kobe Bryant Rookie Card — BGS PRISTINE/Black Label 10".

Kobi Brajant, petostruki NBA prvak, poginuo je u 41. godini, 26. januara 2020. zajedno sa +ćerkom Džijanom i još sedmoro ljudi u padu helikoptera u Kaliforniji.

U nedeljama nakon njegove smrti cene kartica sa Brajantovim likom porasle su oko 600%, ali ovo i dalje nije najskuplja ruki kartica u istoriji NBA – kartica sa likom Lebrona Džejmsa iz sezone 2003/2004. prodata je za 1,845 miliona dolara u julu 2020. godine.

Ipak, najveće cene dostižu kartice slavnih bejzbol igrača, pa je tako rekorder na ovom polju kartica MLB legende Mikija Mentla iz 1952. godine prodata za neverovatnih 5,2 miliona dolara, a u avgustu 2020. godine potpisana ruki kartica Majka Trauta, igrača Los Anđeles Ejndželsa, dostigla je cenu od 3,9 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ: