Jovićeva "desetka" za tranzicionu igru

Sjajni plejmejker diplomirao je na studijskom programu Trener u sportu, a za diplomski rad na temu "Savremena košarkaška igra kroz metodologiju učenja brzih napada" dobio je čistu desetku.

Stefan Jović
Stefan Jović, Foto: Promo

Iako još ne zna u kom klubu će nastaviti karijeru, o čemu je poslednjih dana bilo mnogo spekulacija u medijima, Stefan Jović već sada zna čime će se baviti kada igračku karijeru bude okončao i kada, žargonski rečeno, patike okači o klin. 

- Voleo bih da se bavim trenerskim poslom - kaže Jović.
Njegova želja utemeljena je između ostalog i na obrazovanju koje je stekao na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla". Naime, sjajni plejmejker diplomirao je na studijskom programu Trener u sportu, a za diplomski rad na temu "Savremena košarkaška igra kroz metodologiju učenja brzih napada" dobio je čistu desetku.

OVO SE NE ODBIJA! Poznata beogradska kafana poslala primamljivu ponudu Teodosiću, postoji jedan važan uslov! (FOTO)

- Diplomski rad sam pisao na temu koja mi je bliska i koju dobro poznajem, a to je pik-end-rol, tranziciona igra i napad u tranziciji. Zanimljivo je da mi je Milan Mačvan preporučio da svoje obrazovanje i studije nastavim na Fakultetu za sport na Novom Beogradu, jer je nastavni program u potpunosti prilagođen aktivnim sporitstima. Bio je u pravu i zahvalan sam mu na tome, a posebno zbog činjenice da sam sticanjem zvanja diplomiranog trenera stekao uslov za dobijanje crvene trenereske licence Košarkaškog saveza Srbije - ističe Jović i potom objašnjava svoje trenerske ambicije:
- Svestan sam koliko je taj posao težak, ali mislim da bih mogao da budem dobar u tome. Prošao sam mnogo toga na terenu, predamnom su još godine igranja i smatram da je to dobra osnova i značajno iskustvo koje bih mogao da prenesem na igrače. Biti trener je neuporedivo teže nego biti igrač. Svaki trening mora da se pažljivo priprema, o utakmicama i da ne govorim. Takođe, neophodno je da pronađeš pravi pristup svakom od 15 igrača u timu, da budeš i dobar psiholog. Ali, o tom potom.

Stefan Jović
Stefan Jović, Foto: Promo

O najaktuelnijoj temi koja se tiče imena njegovog novog kluba Jović kaže:

- Ugovor sa Bajernom mi je istekao. Čekam početak priprema sa reprezentacijom i na to sam maksimalno fokusiran. Za mene je najvažnije da sam zdrav i oran za rad u nacionalnom timu. Oko mog transfera se još ništa ne zna, ali mislim da bi uskoro trebalo da bude sve poznato - ostao je pomalo zagonetan Jović.

Igrama u Bajernu, kao i rezultatima kluba u protekloj sezoni Jović je veoma zadovoljan:

- Za nama su dve najuspešnije godine u istiorjji kluba. Pogotovo smo ove sezone beležili vredne rezultate i pružali zaista kvalitetne partije, a kao posledica svega toga usledilo je i obaranje nekih reokrda. Sa 14 pobeda u Evroligi srušili smo rekord nemačkih klubova po broju rijumfa u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju. U plej-ofu domaćeg šampionata smo trijumfovali uz devet pobeda, bez poraza, a u ligaškom delu smo imali samo tri izgubljene utakmice Jedina mrlja je kiks u Kupu, ali to možda i nije toliko iznenađenje ako se zna da smo u tom periodu za samo šest dana odigrali čak četiri utakmice i taj umor je uzeo danak.

Stefan Jović, Ognjen Kuzmić i Milan Mačvan
Stefan Jović, Ognjen Kuzmić i Milan Mačvan, Foto: Tanjug/Tanja Valic

Očekivanja nacije pred ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Kini su velika. Mnogi Srbiju svrstavaju u grupu favorita za medalju, a Jović ipak spušta loptu na zemlju:

- Mnogo puta sam do sada govorio o tome i ponoviću da stvarno imamo dobar sastav. Možda je ovo i najjača reprezentacija još od one iz Indijanapolisa, bar ja to tako doživljavam. Takođe, imamo sve uslove za dobre pripreme kao i uvek i shodno tome smatram da su nam šanse velike na ovom Svetskom prvenstvu. Međutim, moramo da budemo čvrsto sa obe noge na zemlji i da svi shvatimo da je prva utakmica na šampionatu za nas najvažnija. U Kinu treba da idemo bez pomeznih najava, da se fokusiramo samo na svakog narednog protivnika i da u svakom meču dajemo svoj maksimum bez obzira da li nas javnost i druge reprezentacije svrstavaju u favorite ili ne - zaključio je Jović.

BONUS VIDEO:

Sonja Petrović u redakciji Alo!

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi