Indijanapolis
FIBA-youtube
Indijanapolis

FIBA-youtube

Indijanapolis, Foto: FIBA-youtube

Bio je peti septembar 2002. godine. Po srpskom vremenu usred noći odigrana je epska utakmica između Jugoslavije i SAD u četvrtfinalu Svetskog prvenstva koje se održavalo u Indijanapolisu. Jugoslavija je pod vođstvom Svetislava Pešića slavila rezultatom 81:78 i prošla u polufinale.

Da li će naša država ponovo dočekati da ima svetske šampione u košarci?

 

Peđa Stojaković bio je najefikasniji sa 20 poena, a dodao je i po 4 skoka i asistencije. Pratio ga je tad klupski saigrač iz Sakramenta Vlade Divac sa 16 poena i 11 skokova, dok je Milan Gurović ubacio 15. Bodiroga je imao devet poena, Jarić sedam, Tomašević šest, Vujanić pet i Koturović tri poena.

Kod Amerikanaca su Pol Pirs i Andre Miler ubacili po 19 poena, a Finli je dodao 12. Po osam su imali Džermejn O'Nil, Redži Miler i Beron Dejvis, četiri  je ubacio Antonio Dejvis, dok se Elton Brend i Ben Valas nisu upisali u listu strelaca.

Iako su Amerikanci imali sve u svojim rukama i prednost od 69:59 na sedam minuta do kraja meča, na kraju nisu uspeli da slave. Jugoslavija je napravila čudesnu seriju 18:4 i na kraju došla do velike pobede. Veliki kambek je vezanim trojkama pokrenuo Milan Gurović, a pomogli su mnogo saigrači čvrstom odbranom i smirenom realizacijom slobodnih bacanja. Poslednji napad, kod vođstva naše reprezentacije 81:78 imali su Amerikanci, ali su ga loše organizovali i nisu uspeli da eventualnom trojkom meč uvedu u produžetak. 

Jugoslavija je kasnije u polufinalu savladala Novi Zeland, pa u epskom u finalu Argentinu posle produžetaka i osvojila svetsko zlato, poslednje u prebogatoj istoriji naše košarke.

PROČITAJTE JOŠ: