Aleksej Šved (Himki)
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Aleksej Šved (Himki)

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Aleksej Šved (Himki), Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Pandemija koronavirusa uzima danak u svim sportovima, pa izuzetak nije ni Himki. Ruski evroligaš duguje igračima za plate, o čemu je svedočio Jonas Jerebko, Šveđanin koji je nedavno dobio otkaz u Himkiju. 

– Bilo je jako čudno. Nisam video porodicu više od pet meseci i zato sam u decembru rekao da mi je potrebno vreme da odem kući. Klub mi je dao slobodno. Bio sam spreman da se vratim 4. januara po dogovoru, ali sam dan pre povratka u Rusiju dobio poruku od agenta da ostanem kući. Tada je trener poručio da ne moram da se vraćam.

Osim toga, problem je bio u tome i što Himki nije redovno isplaćivao plate igračima.

– Nije mi bilo teško da donesem odluku da ostanem, kad nisam imao kud. Od tada mi klub nije isplatio primanja i desile su se još neke stvari. Nisam navikao na to. To je ona druga strana medalje. Agent će to da reši i iskreno ne brinem mnogo oko toga.

Sportski direktor Pavel Astahov tvrdi da je sam Jerebko prekršio disciplinu posle čega nije bilo povratka nazad.

– Jerebko je 30. decembra otišao sa teritorije Moskve i Rusije bez dozvole kluba i uprave. Ako neko tvrdi da je imao dozvolu, mora da dostavi važeći dokument koji to potvrđuje. On je otišao bez takve dozvole.

Navodi Astahov da je Šveđanin trebalo da se vrati trećeg januara, ali se to nije dogodilo.

– Nije se vratio 3. januara, pa onda ni 8, 12. i 14. januara. To je bio kraj. Jerebko je otpušten zbog toga što je propustio utakmice i treninge bez valjanog razloga – naglasio je sportski direktor Himkija koji nije želeo da priča o finansijskoj situaciji u klubu.

PROČITAJTE JOŠ: