Derbi
Alo/Marko Metlaš
Derbi, Foto: Alo/Marko Metlaš

Kompanija EKA, koja u vlasništvu ima Evroligu i Evrokup, odlučila je da prekine tekuću sezonu i proglasi je nevažećom. Predsednik EKA Đordi Bertomeu je predložio, a klubovi su prihvatili, da ova sezona bude praktino nevažeća, kao da se nije ni igrala. Evroliga, u kojoj 11 klubova ima A licencu, ostaće u istom sastavu i sledeće, svih 18 klubova koji su igrali, ostaće u takmičenju. 

Postoji mnogo neodgovorenih pitanja vezanih za odluku koja apsolutno nema veze sa pandemijom koronavirusa, kako su želeli da je predstave čelnici Evrolige u saopštenju. Time se bavio poznati litvanski novinar Jonas Miklovas. 

Miklovas je Evroligi postavio niz pitanja na koja jednostavno ne postoje odgovori. FIBA je još pre dva meseca, na samom startu pandemije, saopštila da će se sezona okončati u septembru, neposredno pred početak sledeće. Zbog čega to isto nisu mogli da učine i takmičenja pod okriljem EKA? 

Litvanski novinar takođe pogađa u centar kad pita zašto će se takmičenja pod okriljem UEFA, Liga šampiona i Liga Evrope okončati na terenu, u avgustu, zašto je nastavljena Bundesliga, a vraćaju se i Serija A, La Liga, Premijer liga... Odgovor je bolan, ali jasan - zbog finansijskog interesa. Za razliku od navedenih fudbalskih takmičenja, Evroliga i Evrokup praktično nisu profitabilni za klubove, uprkos brojnim promenama sistema takmičenja i broja učesnika u prethodnih desetak godina.

U finišu javnog obraćanja, Miklovas aludira i na učešće Zenita u Evroligi, kluba koji je lane dobio vajld kard iako nema adekvatnu dvoranu, ali ima jakog sponzora... A upravo ta kompanija bi trebalo da bude naredni generalni sponzor Evrolige... Uz to, Zenit će naredne sezone imati jedan od najvećih budžeta od učesnika Evrolige i planira napad na plasman na Fajnal for.