Dragan Šakota
Alo/Vladimir Marković
Dragan Šakota

Alo/Vladimir Marković

Dragan Šakota, Foto: Alo/Vladimir Marković

Iskusni stručnjak tvrdi da će kavlitetni igrači pre nalaziti angažmane na Dalekom istoku.

"S obzirom na to da će budžeti najvećeg broja klubova biti manji, igrači će odlaziti u sredine koje bolje plaćaju, recimo u Aziju, konkretno u Kinu i Japan, zemlje koje u odnosu na Evropu ulažu neverovatne pare. To će doneti pad kvaliteta na Starom kontinentu. Prirodno, države koje obiluju talentima popunjavaće njima klupske sastave, ali to nije i dovoljno za najviši nivo takmičenja", rekao je Šakota, a prenosi Sportski Žurnal, i dodaje:

"Primer je Hrvatska, koja ima mnogo mladih darovitih igrača kao i NBA protagonista, a nema ekipu za najviši domet u evropskim klupskim takmičenjima, pa i u ABA ligi. Na žalost taj sindrom može da zadesi i srpsku košarku, posebno ako talenti rano i na prvu ponudu budu odlazili u inostranstvo".

Nastavio je Šakota u istom tonu.

"Mislim da će sledeće sezone mladi u Jadranskoj ligi generalno imati više prilike za igranje, jer će smanjeni budžeti diktirati selektiranje tima. Princip će ne samo u regionu verovatno biti da se uzmu dva dobra stranca i recimo tri jeftinija koja ne mogu ništa da garantuju u smislu rezultatskih očekivanja. Biće to svojevrsno kockanje prilikom njihovog izbora."

"Sve su ovo ipak pretpostavke, ali jasno je da klubovi koji neće moći da dovedu toliki broj stranaca kao do sada, ili ne tog kvaliteta - biće prinuđeni da se oslone na podmladak. Takođe, jaz između bogatih i siromašnih biće sve veći, a promene će biti vidljive, ne samo naredne, već narednih sezona."